vonat nélkül

2021.02.21. 20:00

Közel, de mégis távol van Somogyjád a várdaiaknak

Naponta csak néhány vonatpár áll meg a várdai vas­útállomáson, annak ellenére hogy a Kaposvár–Fonyód vonalon hétköznap tizenkettő is közlekedik. Emiatt a helyieknek az is nagy gondot okoz, hogy a szomszédos Somogyjádra elutazzanak.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

Az első vonat hajnali négy órakor, az utolsó este háromnegyed tizenegykor indul Kaposvárról Fonyódra. Mindkét szerelvény megáll Várdán, a köztes 19 órában azonban csak három, az egyik dél­előtt, a másik kettő pedig délután.

A helyieknek ez nagyon sok bosszúságot okoz. – Időpontra szinte lehetetlen odaérni a gyerekorvoshoz – mondta Béres Bernadett. – Pont azok a délelőtti vonatok nem állnak meg a faluban, melyekkel korábban mi is közlekedtünk, ezért most alaposan meg kell szervezni azt, hogy a szomszédos Somogyjádra eljussunk.

A várdaiak délelőtt busszal sem tudnak eljutni a szomszéd faluba, mivel reggel negyed nyolc és háromnegyed tizenkettő között egyetlen járat sem áll meg a településen. Barti Gáborné életét is megnehezíti a közlekedés. A családjában csak egy autó van, ezért kénytelen busszal, vagy vonattal utazni, ez azonban nem egyszerű. – Emiatt rugalmas a munkaidőm – mondta. – A várdai önkormányzatnál dolgozom. Négy óráig kellene itt lennem, de elengednek háromkor, hogy haza tudjak menni. Ha kitölteném a munkaidőmet, akkor utána egy órát várhatnék arra, hogy valamilyen tömegközlekedési eszközzel megtegyem a két falu közti pár kilométeres távolságot – tette hozzá.

Megkerestük a MÁV kommunikációs osztályát. Válaszlevelükben úgy fogalmaztak: a Győr–Balatonszentgyörgy InterRégió vonatok közlekedését tavaly decemberben kiterjesztették Kaposvárra is. A megállóhelyeket az utasforgalom alapján határozták meg, de Várdán kevesen szállnak fel, ezért ott nem minden járat áll meg.

Több utashoz kevesebb a vonat

Naponta körülbelül tizenöt várdai utazik vonattal, köztük néha Varga András, a falu polgármestere is. Szerinte más településeken sem szállnak fel többen a vonatra, mégis megállnak a szerelvények. – Váratlanul ért bennünket a menetrend módosítása – hangsúlyozta. – Nagyon sokan szóltak, hogy szervezzünk aláírásgyűjtést azért, hogy visszaállítsák a régi menetrendet. Annyit tudtam tenni, hogy megkerestem a Dél-dunántúli Közlekedésszervező Iroda munkatársát és segítséget kértem tőle. Előzetesen annyit mondott: lát esélyt a megoldásra – tette hozzá Varga András.

Néhány évvel ezelőtt a falu vasútállomását máshova helyezték át, emiatt sokkal többen utaznak vonattal mint korábban. Varga András szerint ezért is lenne fontos, ha legalább részlegesen visszaállítanák a régi menetrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában