mate

2021.02.03. 08:22

Megalakították az új egyetemet

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megalakulásával fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai agrárképzés és agrár-felsőoktatás, hangzott el az egyetem megalakulását követő sajtótájékoztatón.

Kovács Gábor

Ünnepi nyilatkozat aláírására is sor került a rendezvényen, melyet követően a Szent István Egyetem jogelőd szervezetére épülő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem államilag elismert felsőoktatási intézményként működik tovább. A MATE ezzel a lépéssel hazánk egyik legnagyobb felsőoktatási intézményévé vált, egyedülálló infrastruktúrával és oktatási képességekkel.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora elmondta, hogy az új egyetem 5 campuson – melyek egyike a kaposvári – több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a működését, s ezzel Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jött létre. Az intézményben jelentős szervezeti átalakítás történt. A 21 új intézet tevékenysége egy-egy tudományterületet fed le, a campusokon átívelően, továbbá felelnek az intézetek oktatási-kutatási stratégiájáért és teljesítményéért. A kari struktúra megszüntetésével az irányítási szintek csökkennek, ezáltal rugalmasabbá válik a szervezet.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, az alapítványi fenntartói forma szabadabb és egyszerűbb működést tesz lehetővé az új egyetem számára. Kitért arra is, hogy a magyar kormány 1500 milliárd forintot fordít az egyetemekre abból az összesen 6000 milliárd forintból, amelyet Magyarország az Európai Unió helyreállítási alapjából kap. Szerinte jelenleg minden feltétel adott arra, hogy az új egyetem bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé.

Nagy István agrárminiszter a megalakuláskor elmondta: az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, amit vonzóvá kell tenni a fiatalok számára, hiszen ők a magyar vidék záloga.

Sok a kihívás

Csányi Sándor kuratóriumi elnök az egyetem megalakulása alkalmából kijelentette: mintaszerű volt, zökkenőmentes módon történt a MATE létrehozása, amely egyben a magyar agrár-felsőoktatás újjáépítésének első lépéseként is tekinthető. Az új szervezet megpróbál választ adni a mai kihívásokra, mint a globális felmelegedés, a megcsappanóban lévő vízkészletek kezelése, az egészségesebb élelmiszerek gyártása vagy a precíziós gazdálkodás fejlesztése. Azt szeretnék, ha az egyetem a kutatás és az oktatás terén is élen járna.

Nagy István agrárminiszter azt mondta: öröm számára, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, azaz a NAIK 11 kutatóintézete is csatlakozik, így kutató-, oktató- és gyakorlóegyetem jöhet létre, mert a kormány kötelessége vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát a fiatalok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában