térbe helyezett egészség

2021.02.21. 09:00

Mellkasnyomat felezi a műtétek idejét

Nem kell az orvosoknak műtét közben lemezt hajlítaniuk és gyorsabban el tudnak végezni egy mellkassebészeti beavatkozást. A pécsi 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ munkatársai egy egyedülálló eljárást fejlesztettek ki, szoftverekkel tervezik meg előre a beültetendő eszközt, lerövidítve így a műtétet. A csapatban egy fiatal mérnök, Bakó Richárd, az egykori siófoki szakiskolás úttörő szerepet vállalt.

Góz Lilla

– A siófoki Baross-szakközépiskolában tanult, az itt megszerzett tudás mennyire segítette a továbbtanulását?

– Nagyon sokat tanultam az oktatóimtól és jó osztályközösség alakult ki. Együtt festettük ki az iskola egyik tantermét és a siófoki vasúti aluljárót is. Az iskolában szerzett alapokra építve tudtam elvégezni Pécsett a mérnök-informatikus szakot. Nem beszelve arról, hogy a Barossban ismertem meg páromat, Laurát, aki 2019 óta már a feleségem.

– Az egyetem elvégzése után merre indult?

– Szakmai gyakorlatomat a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjában végeztem, ahol tervezési, modellezési és nyomtatási tapasztalatot szereztem. A diploma megszerzése után is maradhattam. A közelmúltban itt sikerült egy mellkassebészeti eljárást kifejlesztenünk, mellyel lerövidítjük a műtéteket. Szoftverekkel tervezzük meg előre azt az eszközt, amely szükséges a beavatkozáshoz. Eddig a beültetendő fémlemezt a műtőben a sebészek hajtogatták, néha órákon keresztül, mi ezt előre megtervezzük. Így egy mellkas-deformációs műtét ideje akár a felére csökkenhet. Leginkább a fiataloknál jellemző annak a mellkasi deformitásnak a kialakulása, amely elsősorban esztétikai problémát jelent, de súlyosabb esetben ez gondot okozhat a szív és a tüdő működésében is. A szakemberek szerint ennek a példa nélküli együttműködésnek a gyakorlattá válása óriási lehetőséget jelent majd a sebészeti eljárások terén. Emellett főképp a betegspecifikus koponyaimplantátumokkal, és előállításukhoz szükséges öntőformák tervezésével, fejlesztésével foglalkozom.

– Az egyedülálló eljárást két alkalommal alkalmazták már sikeresen Pécsett. Jól tudom?

– Nagy öröm számunkra, hogy már két sikeres műtéti beavatkozás is történt. A beültetendő lemezt a CT-felvételek alapján készítettük el. A folyamat úgy néz ki, hogy kapunk egy felvételt, ebből mi létrehozunk egy 3 dimenziós modellt, amin a bordák, a szegycsont szerepel, majd ezt én módosítom olyanra, amilyen egy egészséges mellkas formája. Ezután a lemezt, amit eredetileg kézzel hajlítanak, szintén lemodellezem, majd ezt úgy formálom, hogy illeszkedjen a módosított mellkasmodellhez. Végül ez az átformált lemezmodell alapján hajlítja meg egy pécsi cég, tehát nem az orvosnak kell műtét alatt bíbelődnie vele. Szóval a lemez már létezik, csak a mi terveink alapján hajlítja meg egy gép, nem pedig az orvos.

– A gyógyításban is 3D-s technológiáké a jövő?

– Hatalmas szerep jut ennek a technológiáknak. Nem csak az orvosi, hanem az ipari területen is használjuk a 3D-s nyomtatást. Már jelenlegi állapotában is nagyon sokoldalúan lehet alkalmazni, a jövőben a mindennapi életünk szerves részévé válhat.

Állatbarátok

A fiatal házaspár nagy állatbarát, szabadidejüket sokszor töltik kedvenceikkel. – Nagyon szeretünk a szabadidőnkben a párommal kirándulni, sétálni. De nem unatkozunk sosem, két macskánk és border collie kutyánk mindig talál számunkra elfoglaltságot – mondta érdeklődésünkre Bakó Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában