huszonegyes évjárat

2021.02.02. 09:00

Olasz segítség növeli a kéthelyi szőlő minőségét

Megkezdték a 2018 óta biodinamikusan művelt szőlőültetvények metszését a Kristinus Borbirtokon.

Marosi Gábor

A hatvan hektáros terület metszése március első hetéig tart majd. A Kéthelyi-szőlőhegyen főleg Guyot művelésben lévő szőlőültetvények találhatók, Chardonnay, Szürkebarát, Zweigelt és Cabernet Sauvignon fajtákkal. A dolgozók elektromos ollókkal metszenek, ebben a munkafolyamatban pedig már tíz éve részt vesznek. Az idei metszés során az olasz Simonit & Sirch metszési tanácsadók segítik a kíméletes visszavágásokkal való munkát, ezzel a szőlőtőke életkora a vártnál jóval meghosszabbítható. A metszéssel a termés mennyiségét, minőségét, valamint a lombkorona szellőzöttségét is befolyásolják, ami a biodinamikus művelésben fontos szerepet tölt be.

A borbirtok megkeresésünkre elmondta: nagy kihívás lesz a 2018-ban telepített Furmint-ültetvény szakszerű metszése, hiszen a fiatal tőkéken most dől el, milyen metszési módot alkalmaznak majd a következő évtizedekben. Hozzátették: bizakodva és óvatosan kezelnek minden rügyet, hiszen a 2021-es évjárat már várja nap sugarait.

A Dél-Balatoni Borvidék más területein is metszik a szőlőket, sőt, volt olyan település, ahol már tavaly év végén nekiláttak a munkának, hogy március közepéig végezzenek a több mint százhektáros területtel. Az idén egy előmetsző gépet is bevetettek a borvidéken, melynek segítségével nyolc óra alatt öthektárnyi területet lehet előkészíteni. A gépjárművezetőnek azonban az oszlopoknál oda kell figyelnie, nehogy kárt okozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában