felnőttképzés

2021.02.20. 20:00

Ötven évesen sem késő új szakmát kitanulni

Harminchárman jelentkeztek a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola egyéves felnőtt szakmai oktatására. A cukrász-, szakács- és pincérhallgatók a héten kezdték el a tanulást, a csapat átlagéletkora nagyjából 40 év.

Harsányi Miklós

– Cukrászképzésre jelentkeztem, álmom egy chilis bonbont és táblás csokit készítő manufaktúra elindítása – mondta az 53 éves Csizmadia Csaba. – Van kötődésem a Széchenyi-szakképzőiskolához, 1987-ben itt végeztem szakácsként, s mindig szívesen látnak. Annak idején több országos versenyen is részt vettem, s volt, amikor harmadik, negyedik helyen végeztem. Szeretem a vendéglátást és érdekelnek az újdonságok, s nem csak itthon, hanem külföldön, így Ausztriában és Norvégiában is dolgoztam. Jó volt ismét visszatérni az iskolába, kellemes hangulatban telt az első találkozás.

Új tudás, speciális élelmiszer-higiéniai ismeretek és korszerű gyártás-technológia: Csizmadia Csaba szerint részben ezért hasznos a képesítés megszerzése. Arra a felvetésre, hogy milyen érzés ennyi idősen ismét az iskolapadba ülni, azt mondta: nem nehéz, mivel szinte folyamatosan tanulással töltötte az utóbbi időt. Képzésekre, szakmai tréningekre járt, s a mostani oktatás arra is lehetőséget teremt, hogy felfrissítsék a korábban megszerzett ismereteket.

Baranyáné Matus Tünde élelmezésvezetőként dolgozik Murakeresztúron. A 40 éves nő korábban az egyik zalai hotel részlegvezetője volt, pályát váltott, s egy közétkeztetési cégnél helyezkedett el. Azt mondta: jó híre van a kaposvári képzésnek. Ezért két munkatársával közösen jelentkezett a szakácsoktatásra. Az asszony otthon szívesen vesz fakanalat a kezébe, szereti a változatos ízeket, az egyik kedvence a vörösboros marhapörkölt zalai dödöllével.

– Számos olyan ismeretet sajátítunk el a következő egy évben, amit később a napi munkában hasznosíthatunk – mondta. – A tanulás nem csupán új végzettséget ad, hanem jobb, szélesebb körű rálátást biztosít a szakterületre. Erre különösen manapság van nagy szükség. Fiatalos, motivált csapatban dolgozom, ahol igény van a szakmai megújulásra.

Sütit készítenek, díszasztalt állítanak

A 12 szakácson kívül 18 cukrász és három pincér jelentkezett. A Kaposvári Szakképzési Centrum tájékoztatása szerint az egyéves oktatás szakképzettség megszerzésével zárul. A résztvevők a héten kezdték a tanulást, s 2022 februárig tart a képzés. A diákok hetente háromszor járnak iskolába délutánonként, s végig nagy hangsúlyt helyeznek az önálló tanulásra, a felnőttképzés érettségire épül.

Az iskolában májusra tűzték ki az ágazati alapvizsga időpontját. A cukrászok cukrászsüteményt készítenek, a pincérek díszasztalt állítanak össze, a szakácsok menüsorral rukkolnak elő. Utóbbi szakmát különösen azoknak ajánlják, akik szeretnek alkotni, s változatos munkára, folyamatos fejlődésre vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa elkészített ételben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában