ebgondok

2021.02.09. 14:00

Rengeteg a kutya, de kevés a tudatos állattartó

A Kutyatár egyesület közösségi oldalán már ki tudja hányadik kétségbeesett bejegyezést tették közzé a napokban: özönlenek be hozzájuk a kölyökkutyák, akiknek jó részét nem sikerül megmenteniük, minden igyekezetük ellenére sem.

Koszorus Rita

Ünnepek előtt a kaposvári vásár

Fotó: Lang Róbert

Ma már egész évben gondot jelent a nem kívánt ebszaporulat a megyében. Nem csupán az utcára kitett kutyákkal van baj, a nem megfelelően tartott ebek kiszöknek az udvarokból, pláne, ha tüzelő szuka jár a környéken. A bajt tetézi, hogy az általunk megkérdezett állatvédők szerint nincs már konkrét évi kétszeri tüzelési időszak az ebeknél, egész évben ellenek a mamakutyák.

– Nálunk átlagos a forgalom – mondta kérdésünkre Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány elnöke. – A telepünkön lévő állatok száma is átlagosnak mondható. Úgy látom, hogy az állattartók két táborra szakadtak, vannak az igazán felelősségteljesek, és még mindig van egy réteg, amelyik bármit megtehet. Mert, bár vannak törvények, de nincs igazi szankció, ha nem tartják be azokat, például, ha nincs chip a kutyában.

Vörös Zsuzsa hozzátette: meglátása szerint a falvakban az ebek maximum húsz százaléka lehet oltva és chipelve.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője egyenesen katasztrofálisnak nevezte az ebek helyzetét a megyeszékhelyen és környékén. – Mivel sokan nem törődnek az ivartalanítással, folyamatosan kószálnak a kutyák, és ez nem is fog egyhamar változni – mondta kérdésünkre Boncz Edit. – Az embereknek hihetetlen elmaradott nézeteik vannak a kutyák tartásáról. Vannak olyanok, akiknek belefér, hogy a kutya elmegy otthonról és csavarog. A gazdák egy másik fajtája, hogy szinte csak vegetál az állat az udvarban. Faluhelyen ez még inkább jellemző.

Az állatvédő szervezet vezetője hozzátette: annál többet már nem lehet hangsúlyozni a felelős tartás fontosságát, mint amennyit sulykolnak a civilek. – Van egy túlszaporodott kutyaállomány az országban, ezért nem is feltételezhetjük, hogy csak felelős ember lesz gazda, mert rengeteg kutya van, és senki sem felügyeli, ki válik tartóvá – tette hozzá.

Chiphiányok

Nem jobb a helyzet Barcson sem, vannak kifejezetten problémás városrészek, ahol újra meg újra gondot jelentenek az elkóborló házőrzők. – Az említett városrészben számolatlanul vannak jelölés nélküli kutyák – mondta Biczák Balázs, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyének vezetője. – Próbáljuk kordában tartani a dolgokat, olyan 80-90 százalékban működik is a dolog. Ennek ellenére nagy gond itt is a felelőtlen állattartás. Van olyan „gazdi”, aki úgy „sétáltat” kutyát, hogy reggel kiengedi az utcára és délután, amikor hazaér, beengedi.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában