határozott fellépés

2021.02.23. 11:30

Somogyban az iskolaőröknek eddig hatszor kellett intézkedniük

Fél év múltán elkészültek az első összesítések az iskolaőri rendszerről, kiderült, hogy melyek az eddigi tapasztalatok. A leggyakrabban verekedés miatt kellett beavatkozniuk az iskolaőröknek. Somogyban mindössze hatszor riasztották őket.

K. G.

– Iskolaőri intézkedésre még nem volt szükség a babócsai Gábor Andor Általános Iskolában, mert már az iskolaőr jelenléte is megnyugtató hatású – mondta Berta Andrea igazgató. – Nyugodt, jó a fellépése. Helybeliként sok szülőt ismer. A szülők azóta nagyobb biztonsággal engedik iskolába a gyermekeiket.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Központ nagybajomi tagintézményébe 44 tanuló jár. A 25 éves fiatalember koránál fogva könnyen megtalálja a hangot a fiatalokkal. – Nagyon jó együttműködés alakult ki közöttünk, részt vesz a mindennapjainkban – mondta Vassné Bíró Júlia, a tagintézmény vezetője.– Szemmel tartja a betérőket, elbeszélget a gyerekekkel. Elkél a fokozott figyelem, mert viszonylag nyitott, nagy területünk van.

Az iskolaőrök Somogyban február 16-ig összesen 6 alkalommal intézkedtek, közölte lapunkkal a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Két esetben garázdaság – verekedés – bűncselekménye, egyszer pedig rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt. A további három esetben pedig kisebb tárgyi súlyú, az iskolai közösség rendjét sértő magatartás miatt volt szükség a fellépésre. Somogyban az eddigi tapasztalatok kedvezőek, a visszajelzések pozitívak, így minden jel arra mutat, hogy az iskolaőri rendszer bevált, közölte a rendőrség.

Az iskolaőrök jelenleg a megye 37 oktatási intézményében teljesítenek szolgálatot, így valamennyi kijelölt intézmény számára rendelkezésre áll iskolaőr. Mivel újabb iskolák is jelentkeznének, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja a jelentkezőket az iskolaőri munkahelyekre.

Szigorúan őrzött biciklitúra

Az iskolaőrök országosan szeptember óta összesen 308 alkalommal intézkedtek, ebből 72 esetben bűncselekmény vagy szabálysértés miatt kellett fellépniük, számolt be az eddigi összesítésről Gál Kristóf, az ORFK szóvivője. Kényszerítő eszközt eddig nem kellett alkalmazniuk. Jelenleg 431 helyen látnak el feladatokat iskolaőrök, s a bővítésre lenne igény, folyamatosan jelentkeznek újabb iskolák. Arra is volt példa, hogy annyira megszerették a gyerekek az iskolaőrt, hogy egy biciklitúrára is meghívták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában