állati helyzet

2021.02.25. 14:00

Vaddisznók járják a karádi temetőt

Vadak dúlták fel a karádi temetőt. Nem először jutottak be a sírok közé az őzek és a vaddisznók, de remélhetőleg utoljára.

Koszorus Rita

Megrágott tuják és a patanyomoktól éktelenkedő sírok, vadak csúfították el a temetőt Karádon. A helyiek közül volt, aki arra panaszkodott: folyton új virágokat kell vennie, mert lelegelik a vázákból az erdő betévedő állatai. Nem ez volt az első eset, hogy őzek és vaddisznók nyomaival kellett a hozzátartozóknak szembesülniük.

– A temetőnek sövénykerítése van – mondta lapunknak Schádl Szilárd polgármester. – Újra meg újra bejárnak az állatok, sajnos rettenetesen elszaporodott a vadállomány ezen a területen.

Nemcsak a temetőben, hanem a település több utcájában is gyakori látvány a nézelődő szarvas, őz, vaddisznó.

A település vezetője elmondta: a temetői gondokat egy pályázat segítségével orvosolnák. A Magyar Falu Programba nyújtotta be igényét az önkormányzat, s a napokban érkezett a hír, hogy elnyerték a 2,8 millió forintos támogatást. – Ebből a pénzből urnafalat építünk, és megkezdjük a kerítés építését is – mondta a polgármester. – Az urnás temetésekre egyre nagyobb igény mutatkozik, ezért szeretnénk erre is lehetőséget teremteni. A fejlesztésben partner a temetőnket üzemeltető Törzsök Temetkezési Kft. is.

A társaság ügyvezetője elmondta: fontosnak tartják, hogy megvédjék a temetőt a hívatlan vendégektől. – Tudomásom szerint évtizedek óta nem volt bekerítve a sírkert – mondta Törzsök Szabolcs. – Ugyanakkor egyre több a vad a környéken, és egyre több gondot okoznak. A kerítés építését az önkormányzat saját erőből nehezen oldaná meg, pedig csak ez lehet a megoldás. Az önkormányzatnál már régóta keresték a pályázati lehetőséget, s most végre megtalálták. Amikor megtudtam, hogy nyert az önkormányzat, azonnal felajánlottam a segítségünket a kivitelezésben, s biztosítottuk őket a támogatásunkról.

Schádl Szilárd karádi polgármester azt is elmondta lapunknak: a kivitelezés már márciusban megkezdődik, s abban bízik, hogy a két méter magas kerítés távol tartja majd a vadakat.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában