zöld beruházások

2021.03.28. 07:00

A teljes önellátás a cél a Krisna-völgyben

A teljes önellátásra törekednek a Krisna-völgyben. Ennek érdekében számos kertészeti beruházás zajlik Somogyvámoson, két 500 négyzetméteres napelemről tölthető, automata fóliába hamarosan ültetik a palántákat és készül az ökrök hajtotta malom is.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Zöldell az üvegházban a karela, vagy más néven keserű uborka a Krisna-völgyben. Fával fűtenek itt, éjszaka 15-16 fok alá nem esik a hőmérséklet. – A közelmúltban vásároltunk osztrák, német és svájci ökogazdaságokból paradicsom-, paprika-, cukkini-, uborkamagokat, ezek kelési aránya nagyon jó, 90 százalék feletti – mutatta a cseperedő növényeket Bencsik János, aki évek óta dolgozik a kertészetben. Hozzátette: többségében saját növényeikről fognak magot, amit mégis vásárolnak, azt csakis biogazdaságokból.

A szabadföldben lévő kelbimbókat is ezekben a napokban szedik fel az itt élők, de káposzta és spenót is kerül a kosarakba. A szállítás megkönnyítéséhez egy olyan kerékpárt vásároltak, amelynek az elejére ládákat tudnak feltenni, így egyszerűbben tudják beszállítani a terményeket a konyhára. Több mint huszonöt éve, a Krisna-völgy megnyitása óta gazdálkodnak itt, jelenleg harminckét féle növényt termesztenek öt hektáron, a kertészetben tizenöten dolgoznak. A napokban a szabadföldbe is vetnek paprika-, paradicsommagokat. Saját komposztjuk tehéntrágyát, zöld növényeket és faaprítékot tartalmaz, utóbbit saját erdeikből termelik ki. Most vásároltak egy forgatógépet Ausztriából, ami segíti a jövőben a mulcs forgatását.

– Éves szinten nagyjából 60–70 százalékban vagyunk önellátóak zöldségekből, ezt szeretnénk bővíteni, ennek érdekében két 500 négyzetméteres fóliasátrat állítottunk fel azért, hogy egész évben elláthassuk a teljes közösséget – sorolta Antal Balázs, a kertészet vezetője. Hozzátette: a dupla falú fóliák automaták, napelemről tölthetők. Ottjártunkkor 20 fokra állították a belső hőmérsékletet, ha pedig feljebb kúszott a hőmérő higanyszála, akkor a tetején lévő fóliák kinyíltak. Kettő fólia elkészült és májusban lesz meg a harmadik. Mellette pedig jövő évre készül el egy mozgó fólia, amelyeket sínpályán lehet majd mozgatni. Hazánkban jelenleg máshol nincs ilyen Csehországban gyártott fóliaház. – A magyar klíma mellett elképzelhetetlen, hogy a fóliás termesztést kihagyjuk, az éves termelést csak így tudjuk garantálni – tette hozzá a kertészet vezetője. – A mostani száraz időjárás miatt szinte mindenhol csepegtető öntözést építettünk ki.

Ökörerő hajtja majd a malmot

A járványhelyzetben korlátozottan látogatható a templom és a kertészet Krisna-völgyben. Már várják, hogy a vendégek újra felfedezhessék völgyüket és bíznak abban, hogy nyár közepén a búcsújukat is megrendezhetik. – Ha újra lehetőségünk lesz rá, akkor elindítjuk a kertészeti tanfolyamokat, foglalkozásokat, valamint a lenkenderter­mesztést is folytatjuk, ezen kívül szeretnénk lehetőséget biztosítani a vendégeknek, hogy az itt termelt zöldségeket megkóstolhassák – mondta el Jurkovics István, a Krisna-völgy kommunikációs referense. Hozzátette: készül egy járgányház is, ahol helyet kap egy ökörerővel működtetett malom, amellyel a Krisna-völgyben termesztett búzát fogják feldolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában