ritkaság

2021.03.21. 18:00

Bégetni tanulnak a szentbalázsi hármasikrek

Hármasiker bárányok születtek Malekovics Péter, szentbalázsi vállalkozó birtokán. A szürkésfekete gyapjas jószágok egy héttel ezelőtt látták meg a napvilágot.

Marosi Gábor

Ottjártunkkor éppen anyjukkal játszottak és szorgosan gyakorolták a bégetést.

Malekovics Péter elmondta: már több mint tíz éve foglalkozik birkákkal. Annak idején azért vásárolta az állatokat, hogy a családi házhoz tartozó nagy területen ne kelljen füvet nyírnia. Az állomány azóta gyarapodott, jelenleg tizenegy birkáról gondoskodik.

– Hatalmas öröm volt, amikor megpillantottam a három kisbárányt – mondta a szentbalázsi férfi. – Korábban is születtek már ikerbárányaink, de a kettő nem olyan nagy szenzáció, a három viszont ritkaságnak számít. Szerencsére nem igényelnek komoly gondozást. Reggel és este megetetem őket, kapnak takarmányt, szénát, vizet, napközben pedig az anyjuk foglalkozik velük. Érdekes, hogy egyik bárányt sem löki el magától, mind a hármat szoptatja, pedig csak két tőgye van – tette hozzá Malekovics Péter.

Az apró, egyenként körülbelül tíz kilós bárányok már csak pár napig lesznek a szentbalázsi vállalkozó udvarában. Húsvét környékén ugyanis sok szülő keres élő ajándékot gyermekének, így várhatóan a fekete jószágok is új gazdára találnak.

Malekovics Péter elmondta, nem tervezi tovább gyarapítani a jelenlegi birkaállományát, hiszen csak szabadidejében foglalkozhat az állatokkal. Ráadásul saját birkáinak húsát nem fogyasztja el, hiszen nincs szíve levágni a gondozott jószágokat.

Hozzátette, Szentbalázson egyáltalán nem számít ritkaságnak az, hogy valaki birkát tart az udvarában, több család is foglalkozik a gyapjasokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában