digitális hittérítők

2021.03.02. 09:00

Egyre több a követője a kaposvári evangélikus lelkészházaspárnak

Egyre több követője van a kaposvári Pongrácz házaspárnak a neten. A lelkészházaspár – Máté és Boglárka – egy éve, a tavaszi karanténban kezdett vlogolni, hogy a gyülekezettel tartsák a kapcsolatot. Ekkora sikerre ők maguk sem számítottak.

Turbéki Bernadett

Ahogy megérkezett a koronavírus, és bezárta a templomajtókat, a gyülekezettel való kapcsolatuk ezzel az ajtócsapódással átmenetileg megszűnt a lelkészeknek. – Az evangélikusoknál a gyülekezeti élet összefügg a közösségi alkalmakkal, és a kis közösségek életével. Először online fórumokkal próbálkoztunk, ám nem pótolták a személyes találkozásainkat – mondta Pongrácz Máté. – Akkor döntöttük el, hogy olyan anyagot kell közzétennünk, ami nem istentisztelet, vagy prédikáció, hanem barátibb hangvételű annál. Olyasmit szerettünk volna létrehozni, ami nem kifejezetten templomi üzenet, és nem liturgikus ruhában adjuk elő. A célunk, hogy a legszélesebb körben szólalhassunk meg.

– Az első videót én készítettem – vette át a szót Pongráczné Győri Boglárka. — Arról a helyről beszéltem, ami szimpatikus a templomban. Az ajtó, amit először megláttunk, hogy Kaposvárra jöttünk, és megmaradt bennem a képe – tette hozzá a lelkésznő, akinek nem volt nehéz hivatása és gyermekei mellett erre az újfajta időtöltésre energiát áldoznia, hiszen tavasszal elmaradtak a keresztelések, esküvők, és a templom is zárva volt.

– Körülnéztünk a világhálón, rájöttünk, hogy a vlogolás egy külön műfaj, amelynek vannak követelményei, amelyeket ha betartunk, és tartalommal tudjuk megtölteni, megszólíthatjuk vele az embereket – mondták. – A tíz–tizenkét perces videóink a legkülönfélébb témákról szólnak. Igyekszünk egyházi és világi témákat vegyíteni, de fontosnak tartjuk, hogy lássák, mi is hétköznapi emberek vagyunk. A teológiai fogalmakat hétköznapi módon próbáljuk közérthetően elmagyarázni. Azt tapasztaltuk, hogy sokan nem mernek kérdezni. Van ismeretük, de ha nem biztosak a tudásban, félnek, nehogy nevessenek rajtuk – mondta a lelkészfeleség.

– Magunk is rettenetesen meglepődtünk, amikor azt tapasztaltuk, hogy míg az istentiszteletet százan nézték meg, az első videóinkat már az első időszakban ezren látták – mondta Pongrácz Máté.

– Nem volt más dolgunk, és szívesen csináltuk, mert jól éreztük közben magunkat —mondta Boglárka. – Esténként, amikor a gyerekek elaludtak, átrendeztük az irodát házi stúdióvá – mesélte. Azóta kéthetente tesznek fel a világhálóra egy-egy témát.

– Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Egy kisgyermekes anyuka például jelezte, hogy őt esténként a videóink emelik ki a hétköznapokból, és valamennyire pótoljuk a közösség hiányát. Sokaknak tetszik, hogy közérthető formában mesélünk Istenről. Tavaly a húsvétról, a nyúlról, a tojásról és az ünnep egyházi jelentőségéről meséltek, idén pedig a nagyböjt került a középpontba.

 

Már túl van a százezredik kattintáson a lelkészpár

„Vlográczéknak” egy barátjuk nevezte el őket. Akkora a sikerük, hogy az evangélikus egyház internetes oldala, a Kötőszó is felkérte őket, vlogoljanak náluk. Fizetségképpen pedig fejlesztik a videózáshoz szükséges eszköztárukat. Így cserélhették le a régi fényképezőgépüket egy sokkal korszerűbbre, mikroportokat és drónt kaptak a felvételekhez.

– Országos platformra kerültünk, amelyet már nem csak a kaposváriak kísérnek figyelemmel. Nyolc–tizennégyezer kattintás kíséri egy-egy videónkat – mesélte Pongrácz Máté, aki úgy számolta, már túl vannak a százezredik kattintón.

– Ez óriási szám – tette hozzá a vlogger lelkész, aki feleségével tavaly nyáron végigkerékpározta a balatoni evangélikus templomokat és a videóikban sorra bemutatták a helyszíneket és az ott szolgáló lelkészeket.

– Azokat az embereket céloztuk meg ezekkel a felvételekkel, akik lehet, hogy vágynak arra, hogy betérjenek egy-egy templomba, ám még nem szánták el rá magukat. Mi bemegyünk helyettük, megmutatjuk, hogy mire számítsanak – mondta „Vlográcz” Máté.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában