húsvéti finomságok

2021.03.28. 17:30

Évtizedek tudását is belefonják a kalácsba

Sokak húsvéti asztaláról a sonka mellől a kalács sem hiányozhat. Megkezdték a somogyi pékségekben a fonott és foszlós pékáruk gyártását. Ugyan az alapanyagok nagymértékben drágultak tavaly ősz óta, de a pékek többsége mindössze 5–10 százalékkal emelt a kalács árán.

Góz Lilla

– Négy sodort szálat fogunk össze és ezeket fonjuk – mutatta a fonott kalács készítését Pappné Orsós Evelin, aki több mint öt éve készít húsvéti pékárukat az egyik kaposvári pékségben. – A tészta hagyományos, évtizedek óta bevált receptúra alapján készül és átlagosan húsz perc, mire a kalács megsül, tojással megkenjük, attól lesz szép fényes – tette hozzá a dolgozó.

A kaposvári pékségben volt olyan év, mikor 500–600 kalács is készült, az idén a vevők igénye szerint 150–200-at sütnek. – Nem hiányozhat a kalács a sonka mellől, évtizedek óta ugyanolyan recept alapján készítünk adalékmentes negyed és félkilós kiszerelésben fonott, foszlós és mindszenti kalácsot – sorolta Ojtó Lajos, a Slendy Pékség tulajdonosa.

Azt tapasztalják, hogy a pék­áruk közül mind a sós, mind az édes népszerű, sokan párban rendelik ezeket. – Csütörtökig lehet leadni a rendelést és pénteken, szombaton vihetik el a húsvéti pékárukat – tette hozzá a pékség tulajdonosa. Megjegyezte: tavaly ősz óta folyamatosan emelkedtek az alapanyagárak, a drágulás mértékéhez képest csak kicsit kerül többe a kalács. – Mindössze öt százalékkal emeltük a pékáruk árát, egy fél kilós kalács 369 forintba kerül – mondta el Ojtó Lajos, aki szerint az idősebb vásárlóik keresik inkább a kalácsokat, de azok a fiatalok is szívesen vásárolnak húsvéti pékárut, akik úgy nőttek fel, hogy került a családban kalács az asztalra húsvétkor.

– Jövő héten kezdjük a sós és édes foszlós kalács készítését – mondta el Farkas Bálint, a Brunner Pékség üzemvezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy az alapanyag és az üzemanyag drágulása miatt tavalyhoz képest mintegy tíz százalékkal kérnek többet a húsvéti pék­áruért. Azt tapasztalják, hogy náluk jobban keresett a sós kalács, ebből sütnek többet.

Fotó: Muzslay Péter

 

Kalács fonja körbe a sonkát Szennában

Évtizedek alatt kísérletezte ki a húsvéti kalács receptjét Miszlang Jánosné, amelyet családja és falusi vendégházának látogatói is szívesen kóstoltak Szennában. Ugyan a járványhelyzetben kevesebben lesznek az ünnepi asztalnál, de a kalács nem maradhat el. – Kenyértésztát készítek és ebbe a főtt sonkát beletekerem, majd egyben megsütöm, a tetejére pedig szezámmagot szórok – avatott be a húsvéti finomság készítésének titkába. Mellé a kertben szedett medvehagyma és zsenge fokhagyma kerül, de készít házi tormát is, amely nagyon egészséges és kiváló vírusölő hatása is ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában