digitália

2021.03.31. 09:00

Ott is segíthet az önkormányzat, ahol csak mobilnet van

Az iskolák és az önkormányzatok is támogatják azokat a diákokat, akik valamilyen oknál fogva, leginkább anyagiak miatt nem tudnak bekapcsolódni a digitális oktatásba. Andocson például a mobilinternet előfizetéséhez járultak hozzá, de eszközt is biztosítanak a családoknak.

Marosi Gábor

20210318 Bordány Vas Nimród, Hunor és Magor már egy éve online oktatásban tanulnak képen: Vas Hunor fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Hiába építik ki több településen is a szélessávú internetet, sok család nem engedheti meg magának, hogy előfizessen a szolgáltatásra. Ilyenkor egyféleképpen, a mobilinternet segítségével tudnak csatlakozni a világhálóra. Akik azonban az utóbbit használják, nem tudják igénybe venni a kormány által még novemberben bejelentett ingyenes otthoni internetszolgáltatást.

Éppen ezért az andocsi önkormányzat és a helyi Szent Ferenc Általános Iskola felmérte, melyik családoknál okoz gondot, hogy a gyermek részt vehessen a digitális oktatásban. Werner Józsefné, Andocs polgármestere elmondta: eddig tizenkét család jelezte, hogy csak mobilinternet van háztartásukban, ezért segítséget kérnek az önkormányzattól.

– A szociális keretből biztosítjuk a támogatást – fogalmazott Werner Józsefné. – Akik megkerestek minket, már kaptak anyagi segítséget. Kettő olyan család is van, akiknek semmilyen eszközük nincsen otthon, ezért a gyerekeik nem tudnak részt venni az online oktatásban. Ezek a fiatalok jelenleg papíralapon kapják a tananyagot. Nekik is szeretnék segíteni az Andocsi Iskoláért Alapítvánnyal közösen. Két táblagépet adunk kölcsön a családoknak, így hamarosan minden diák részt tud venni a digitális oktatásban – tette hozzá a polgármester.

A szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskolában minden tanuló részt tud venni az online oktatásban. Pusztainé Lukács Anett, az intézmény igazgatója elmondta: az önkormányzat és az evangélikus egyház is támogatta az iskolát, ezért akinek nem volt otthon laptopja vagy táblagépe, annak az iskola biztosított. Pusztainé Lukács Anett kiemelte: a nagyobb óraszámú tantárgyaknál, mint például a matematika, történelem vagy magyar, papíralapon is tanulnak a diákok.

 

Van, aki lóg még otthonról is

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója megkeresésünkre elmondta: a 3600 tanuló közül mintegy hatvanan vannak, akiknél sem vezetékes, sem mobilinternet nincsen. Ezek a diákok papíralapon kapják a feladatokat, majd miután kitöltötték, visszaküldik az iskolának és telefonon vagy személyesen konzultálnak a pedagógussal. A főigazgató hangsúlyozta: a járványhelyzet idején a családok és a gyerekek együttműködőek, bár vannak olyan diákok, akik ilyenkor is megpróbálják kihúzni magukat a tanulás alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában