zöldhulladék

2021.03.19. 09:00

Elindult a tavaszi hulladékjárat a megyeszékhely környékén

Megkezdődött a zöldhulladékok begyűjtése Kaposváron. A hűvös időjárás miatt később indult be a vegetáció, így tavalyhoz képest kevesebbet gyűjtött össze eddig a szolgáltató. A zöldhulladékokból komposzt lesz, melynek minősítése folyamatban van, hamarosan vásárolni is lehet belőle.

Góz Lilla

Kedden kora reggel megkezdődött a zöldhulladék begyűjtése a somogyi megyeszékhelyen. A hűvös időjárás miatt később indult be a vegetáció, így a tavalyi mennyiségnél kevesebbet gyűjtött össze az első napon a szolgáltató. A kaposváriak zöldhulladékából idén is komposzt lesz, melynek minősítése folyamatban van és hamarosan vásárolni is lehet belőle.

Kedden kora reggel Kovács István számára is a fanyesedék kipakolása volt az első program. – Bár valóban elég hűvös még az idő, de a hétvégén megmetszettem a fákat és most várom, hogy elvigyék az ágakat – mondta a kaposvári nyugdíjas.

A terciája melletti lakóházak előtt is tornyosultak az összekötözött ágak és zsákokban a levelek, fűnyesedékek. A szolgáltató idén először szedi össze a zöldhulladékot. – A fenyőfák begyűjtése után most kezdődött a zöldhulladéké, vidéken tíz alkalommal szállítjuk el, Kaposváron pedig háromhetente egészen a tél kezdetéig – mondta el Szi­lágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: egész héten gyűjtik a somogyi megyeszékhelyen a zöldhulladékot. Kérik a lakosokat, hogy zacskózzák be a leveleket, fűnyesedéket, az ágakat méteres méretben kötegeljék, és úgy tegyék ki a házak elé, hogy forgalmi akadályt ne képezzenek. Azoktól viszik el a zöldhulladékot, akiknek érvényes közszolgáltatási szerződésük van. A hulladék ugyanakkor a nagybajomi, a kaposvári és hőgyészi hulladékudvarba is beszállítható.

Szilágyi Ádám hozzátette: próbálják a gyűjtést az időjáráshoz, a hosszú hétvégékhez és a kerti munkákhoz igazítani. – Tavaly az első alkalommal 300 tonna zöldhulladékot gyűjtöttünk be, idén kevesebbet, ennek a hetven százalékát, mert az időjárás késlelteti a vegetációt, még nem indultak be a fűnyírások sem – emelte ki az ügyvezető. A hulladékudvarban a zsákokból kikerülnek a fűnyesedékek, aprítják az ágakat és komposzt lesz belőle.

A szolgáltató bízik abban, hogy komposztjuk megkapja a termékminősítést és a közeljövőben vásárolni is lehet belőle. Szilágyi Ádám megjegyezte: a lakosoknak március végéig van lehetőségük, hogy a házhoz menő lomtalanításra regisztráljanak. A járványhelyzetben is biztosítani tudják a megszokott rendben a szolgáltatást. Azt kérik azoktól, akik koronavírusos betegek, hogy a hulladékot két zsákba csomagolva helyezzék a kukákba.

Tudtad, hogy bármi nem komposztálható? Erről bővebben ide kattintva olvashatsz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában