gyerekétkeztetés

2021.03.17. 17:30

Harangszóra odaér az ebéd a falvakban is

Nem maradnak meleg ebéd nélkül az óvodások és iskolások a falvakban. Megyeszerte viszik az ételt a falubusszal azoknak, akik igénylik. Sok családnak nagy segítség, hogy az online tanulás és a munka mellett nem kell főzniük is. Kaposváron az óvodáknál és iskoláknál az átvételi ponton kapják az ebédet a szülők.

Góz Lilla

Tíz óra után nem sokkal gördült ki a helyi konyha parkolójából a falubusz Kaposszerdahelyen. A helyi gyerekeknek és felnőtteknek vitte a településgondok és az önkormányzat egyik dolgozója az ötvenadagnyi ebédet. – Pénteken túrós tésztát és pulykaragulevest vittünk – mondta el Horváth István településgondnok. A szatyrokat sok helyen a kerítésre akasztják, főleg, ahol beteg van, s nem is jönnek ki a kapuba, csak miután továbbmentek. Tavaly tavasszal is házhoz vitték az ebédet, amelyet higiéniai szempontok miatt eldobható dobozokban szállítanak.

Bogdánné Tálas Anitának két óvodás gyermeke van, hozzájuk is minden nap érkezik a meleg ebéd. – Nem mindig az anya főztje a legfinomabb, többször hallottam tőlük, hogy a Dani bácsié jobb – mesélte mosolyogva az édesanya. Két és fél éves kislányával otthon van, így a két óvodás gyermekére is tud vigyázni.

– Sokaknak okoz fejtörést ez az időszak, szabadságot vesznek ki, nálunk a nagypapa és a nagymama is rokkantnyugdíjas, minden nap nem tudnának vigyázni rájuk – mondta a kaposszerdahelyi édesanya. Kislánya, Fanni, már nagyon menne újra óvodába. – Hiányoznak a barátok meg a játékok – mesélte a kislány.

A faluban helyet biztosítanak az óvodában azoknak, akik nem tudják megoldani a gyerek napközbeni felügyeletét. – Jelenleg négy gyermeknek kértek ügyeletet, a jövő héten pedig tízen lesznek – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Sok szülő ugyan otthonról dolgozik, de nem mindenki tudja a munkáját végezni, ha kisgyermeke körülötte ugrál, sokan féltik a nagyszülőket a koronavírustól.

Segítség a főzés

Buzsák Nemcsak Kaposszerdahelyen, hanem a megye többi településén is megszervezték, hogy az óvodás és iskolás gyermekeknek házhoz viszik az ebédet. Buzsákban a falu és a térségi busz viszi helyben és a szomszédos településekre az ebédet. – Nyolcvan gyereknek igényeltek napi étkeztetést, sok családnak nagy segítség, hogy nem kell főzniük az online oktatás és a home office mellett – mondta el Takács Itala, a Buzsák Térségi Konyha intézményvezetője. Dolgozóik váltott műszakban szigorú higiéniai feltételek szerint főznek a konyhán. Kaposváron az óvodákban és iskolákban vehetik át az ebédet. A héten naponta közel száz adagot igényeltek a szülők gyermekeiknek.

Fotó: Lang Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában