fogatozási

2021.03.10. 09:00

Hintóval szeli Gölle utcáit a fiatal gazda

Gyermekkori álmát valósította meg egy göllei férfi, amikor elkezdett lovakkal foglalkozni. A 26 éves Bodó Péter jelenleg három paripát tart családi házuk portáján, az állatokat gyakran befogja a hintó elé és úgy járja a település utcáit.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Tibor

Épphogy befordultunk a göllei Árpád utcába, amikor velünk szembe jött a kétlovas hintón a fiatal gazda. Az üdvözlés után felültünk Bodó Péter mellé. A huszonéves állattartó három évvel ezelőtt vásárolta meg első paripáját, a Parázs névre hallgató hucult.

A Kárpátok pónijának is nevezett közepes termetű ló rendkívül szívós, erős állat. A göllei férfi lovagláshoz vette, de időközben úgy döntött, hogy a fogatozást is megtanulja. Sokak örömére, hiszen barátait és ismerőseit gyakran megutaztatja, de a falubeli gyerekeket sem hagyja ki a kocsikázásból. Tavaly decemberben a Mikulás is felült a hintóra és úgy járta a göllei utcákat.

A fogatot szinte mindig megcsodálják a helyiek. Ritkaságnak számít faluhelyen, hogy valaki lovat tartson. Több tíz évvel ezelőtt még sok somogyi háznál nyerítettek az állatok, manapság viszont csak elvétve lehet ilyen hangokat hallani. Bodó Péter úgy véli, hogy a fiatalok körében ismét kezd elterjedni a lovaglás, fogatozással azonban kevesebben foglalkoznak.

Hobbiszinten foglalkozik lovakkal Bodó Péter. Fotó: Kovács Tibor

A paripák gondozása naponta nagyjából két órát igényel. A göllei férfi szerint a lovak legalább annyit fogyasztanak havonta, mint egy autó, ezért nagyon sok takarmányra van szükségük. A táplálék egy részét saját területekről szerzi be, de vásárolnia is kell valamennyit.

Ritka látványt nyújt Bodó Péter fogata. Fotó: Kovács Tibor

A göllei férfi egyelőre nem szeretné bővíteni a ménest, megelégszik a jelenlegi állománnyal. Hobbiszinten foglalkozik a lovakkal, de tervei között szerepel, hogyha újra lesznek rendezvények, akkor szívesen vállal majd fogatozást. Bodó Péter a lovaglás mellett zenél is, gyakran játszik lakodalmakban és bálokban.

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában