menő gazdák

2021.03.18. 11:28

Inkei gazdálkodót is jelöltek az Év Agráremberének

Hetedik alkalommal keresik az Év Agráremberét tíz kategóriában. A jelöltek között idén egy somogyi gazdálkodó is van. Az inkei Berkes Gábornak, a szántóföldi növénytermesztés kategória döntősének szurkolhatunk.

Góz Lilla

Ötszáz hektáron gazdálkodik Berkes Gábor Inke és környékén. – 2000-ben kezdtem el gazdálkodni, egyből a mélyvízbe kerültem, mert ez az év rendkívül aszályos volt – mesélt a kezdetekről a téesztől vásárolt első traktora előtt a somogyi gazdálkodó.

Napraforgó, szója, repce, kukorica és búza termesztésével foglalkoznak és precíziós gazdálkodást végeznek. A jövőben pályázati forrás segítségével szeretne egy nagyobb terménytárolót építeni és tervez egy sertés hizlalda létrehozását is. Berkes Gábor a helyi református gyülekezet tagja. – Nagy örömünkre sikerült a parókiát kívül és a födémet szigetelni tavaly, valamint elláttuk napelemmel is az épületet – sorolta a gazdálkodó az eredményeket. Gondnokként azon dolgozik, hogy a gyülekezetet összetartsa és felhívja a tagok figyelmét, éreztesse velük, hogy jó ehhez a közösséghez tartozni.

– Kategóriánként a szakmai zsűri három döntőst választott ki, akiket meglátogatunk és videóban mutatjuk be a munkájukat – mondta el Mátrai Zoltán főszervező. Hozzátette: a jövő hét végére végeznek az interjúkkal, amelyek alapján a zsűri kiválasztja a kategóriagyőztest.

Április ötödikétől lehet szavazni is, a közönség kedvencét is díjazzák. – Rengeteg értékes gazdálkodó van az országban, de nincsenek fókuszban, többségüket csak a környéken ismerik és az a célunk, hogy bemutassuk szakmai munkájukat és társadalmi szerepvállalásukat országszerte – sorolta a főszervező.

Megjegyezte: ha a járványhelyzet engedi, akkor egy gálán adják át az elismeréseket, amelyet tervek szerint a nyár folyamán tartanak meg. Az előző években Somogyból két kategóriagyőztes is kikerült, Hollósy Tibor, a Kométa 99 Zrt. beszerzési igazgatója és Mocz András, a somogyszobi Mocz és Társa Magánerdészet Kft. tulajdonosa örülhetett az elismerésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában