szemétszedés

2021.03.03. 14:00

Kajakra gyúr a tiszai kalóznép

Szabadidejében kajakozik és műanyag hulladékot gyűjt a Tisza partján Jason Statham, Ed Harris magyar hangja. Epres Attila kaposvári születésű, Jászai Mari-díjas színművész ezer szállal kötődik a természethez, s mivel a vírushelyzet miatt nincs túl sok dolga a színházban, felcsapott PET Kalóznak.

Koszorus Rita

Régi az ismeretség a PET Kalózokkal, akik, ha tehetnék, tiszta vizet öntenének a Tiszába. Ehelyett azonban megtisztítják a temérdek műanyag hulladéktól. Hozzájuk csatlakozott Epres Attila színművész, aki maga is zsákot ragadott, és belevetette magát a „kalózkodásba”. – Jeleztem, hogy már aktívan is részt tudok venni a munkában, hiszen színházi munkám nem sok van – mondta. – A PET Kalózok ötlete volt, hogy egy kamera is kövessen végig szemétgyűjtés közben. Ezen a hétvégén Vásárosnaményba és Tiszaszalkára mentünk menteni a Tiszát.

A lelkes környezetvédő csapat igyekszik minden hulladéktól megszabadítani a vízfolyást, ha krízis alakul ki valamelyik folyón. – Az összegyűjtött hulladékot válogatjuk – tette hozzá Epres Attila. – Külön gyűjtjük a kommunálist, az üveget, a PET-palackot és a HDPE nevűt. Ez utóbbiból ugyanis kajak lesz, árulta el a színész. – A PET-kajak építése már a megvalósulás útján vágtat – mondta érdeklődésünkre Epres Attila. – Ugyanis az általunk válogatott és ledarált HDPE műanyagot elvittük Nádudvarra. Ahol a színre válogatott, mosott kupakokat porították, és ezt a műanyagport viszik Németországba, ahol Maars­ban egy kajakgyárban a Tiszából kinyert anyagból lesz kajak. Erre felkerül majd a PET Kupa logója, és a Tiszán fogom majd vízre tenni.

– A legszebb pillanat majd ez lesz, amikor visszakerül a műanyag a Tiszára kajak formájában, tette hozzá. A színész évek óta űzi ezt a sportot, négy éve pedig az Angyalföldi Vízisport Egyesület tagjaként versenyeken is szerepel.

A környezetvédelem iránti érdeklődése sem új keletű, hiszen balatoni gyerekként mindig is vízközelben élte az életét. Erdészként végzett Sopronban, s gyerekkora óta sportol: fut, kerékpározik, és a már említett kajak evezője mellett magabiztosan bánik a golfütővel is.

Azt mondta: szemétgyűjtés közben sosem arra gondol, hogy milyen csúnya dolog volt kidobni a szemetet, hanem arra, mit lehet tenni a szeméthalmok ellen. – A reflexek nagyon régiek – fogalmazott. – Az emberek többsége azt gondolja, hogy ha a szemét a háztól elkerül, azzal meg is van oldva a probléma. Ez nem így van, hiszen van már Budapest-méretű szemétsziget az óceánban. És azt nem hajókról öntötték be a vízbe, különböző szondákkal megállapították, hogy a folyók természetes öntisztulási folyamatuk részeként szállították oda.

 

Végigkövetik a szemét útját a kalózok

A tiszai hulladékszennyezés megfékezésére hozták létre a PET Kupát a PET Kalózok. A nonprofit szervezet tagjai miután szelektíven összegyűjtik a hulladékot, elszállíttatják azt. Ezután válogatják, bálázzák és elkísérik a bálákat az újrahasznosítást végző gyárakba. A folyók ugyanis próbálnak megszabadulni a szeméttől, de az évszázadok alatt sem lebomló műanyagok közül sok a víz tetején lebeg, egy-egy áradás után pedig az árteret csúfítja. Ezeket a területeket tisztítják meg a PET Kalózok Epres Attilával együtt a kidobott műanyag üvegektől, elhasznált polisztirol papucsoktól és szakadt cipőktől.

Az elmúlt években több száz önkéntes csatlakozott a kezdeményezéshez, s közös erőfeszítésüknek köszönhetően összesen 403 szennyezett területet derítettek fel, 119 tonna szennyező anyagot távolítottak el a természetből, amely majdnem másfél milliónyi PET-palack súlyának felel meg. A vízből kigyűjtött hulladékból pedig eddig 119 PET-hajó készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában