enyhe tél

2021.03.26. 17:30

Megúszták a vízórák a téli fagyokat

Évről évre egyre kevesebb elfagyott vízórát kell kicserélniük a szakembereknek Somogyban. Megyénk vízszolgáltatói szerint ennek egyik oka, hogy sokkal enyhébbek a téli hónapok és a tulajdonosok is jobban odafigyelnek arra, hogy megóvják a vízórákat ingatlanjukon.

Marosi Gábor

A KAVÍZ Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. szolgáltatási területén a korábbi években legalább ötven, de előfordult, hogy száz vízórát is ki kellett cserélni azért, mert a hideg időszakban teljesen elfagyott. Szaka Zsolt, a KAVÍZ Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta: munkatársainak az idei télen még egyszer sem kellett vízórát cserélni, így minden fogyasztójuk megspórolta a több tízezer forintos költséget.

– A vízfogyasztást mérő órák a törvény szerint a fogyasztók kezelésében állnak – mondta Szaka Zsolt. – Arról, hogy a mérőóra a hideg téli hónapokban ne fagyjon el, minden esetben az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Erre minden évben felhívjuk az emberek figyelmét és látható is, hogy megfogadják a tanácsainkat. Az órákat akkor lehet megvédeni a fagyástól, ha a vízmérőakna rendelkezik a szabványnak megfelelő, jól záródó fedlappal. A mérőóra legalább 90 centiméter mélységben van és a tulajdonosa gondoskodott a megfelelő hőszigetelésről. Ez lehet akár egy nem használt takaró, vagy éppen télikabát is. Ha ezek a feltételek nem adottak, akkor egy tartósan hideg időszak alatt a vízmérőórák elfagyhatnak – húzta alá a KAVÍZ Kft. ügyvezetője.

Hasonló probléma fordulhat elő akkor is, ha a vízóra egy alagsori pincében található, az ablakok pedig nem záródnak megfelelően. Egy elfagyott víz­óra cseréje jelenleg több mint 42 ezer forintba kerül, ennek a költsége pedig az ingatlan tulajdonosát terheli. Szakemberek szerint tavasszal ajánlott ránézni a vízórákra, hiszen a fagykárok ilyenkor jól láthatóak. Ha a mérőóra üvege be van repedve, esetleg a számlálószerkezet eldeformálódott, vagy az óra közelében csöpögés tapasztalható és az akna alján áll a víz, akkor sürgősen értesíteni kell a szolgáltatót. A feleslegesen elfolyt vizet pedig ki kell fizetni.

Rendszeres ellenőrzéssel kisebb a kár

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) megkeresésünkre elmondta: a téli fagyos időjárás miatt sok településen gyakori és visszatérő probléma, hogy elfagynak a vízórák. A tapasztalatok szerint azonban évről évre egyre kevesebbet kell kicserélniük, ami az enyhe időjárásnak is köszönhető. A vízszolgáltató munkatársai az elmúlt év téli hónapjaiban mindösszesen 239 elfagyott órát cseréltek ki. Kiemelték, a főleg nyaralóként használt, télen nem lakott balatoni épületeknél a legbiztosabb módszer a teljes víztelenítés, emellett pedig javasolt elzárni a közterület felé eső csapot is. A cég hozzátette, ahhoz, hogy a hibákat észre lehessen venni és időben, nagy akarattalanul bekövetkezett vízfogyás nélkül ki tudják javítani, rendszeresen kell ellen­őrizni az ingatlanokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában