Járványügy Somogyban

2021.03.11. 20:00

Megyeszerte dübörög a védőoltás beadása

Van olyan somogyi háziorvosi körzet, ahol szinte minden beteg kérte a koronavírus elleni oltóanyagot. A gyógyítók szerint egyre többen élnek a fiatalok közül is a lehetőséggel, a praxisokban mindent megtesznek azért, hogy minél többen és mielőbb megkapják a védettséget jelentő vakcinát.

Góz Lilla

Kónya Gábor balatonkeresztúri körzetében a kínai oltóanyagból kapták a legtöbbet, de ezen kívül a többi vakcinával is oltottak, a praxisban regisztráltak háromnegyede már megkapta az első oltást.

Egyre többen regisztrálnak a koronavírus elleni oltásra a balatonkeresztúriak. Kónya Gábor körzetében az idősebbek és a harmadik hullámban a fiatalabbak is fontosnak tartják, hogy megkapják a vakcinát. – A kínai oltóanyagból kaptuk a legtöbbet, de ezen kívül a többi vakcinával is oltottunk, a praxisban regisztráltak háromnegyede már megkapta az első oltást – mondta ottjártunkkor a háziorvos. Külön hangsúlyozta, minden vakcina biztonságos, ha nem lenne, nem engedélyezték volna. Eddig egy oltott sem jelzett mellékhatást a rendelőben. Kónya Gábor elmondta, az oltás után is nagyon fontos a szájmaszk használata és a biztonságos távolságtartás. – A jelenlegi járványügyi helyzetben elengedhetetlen az oltás, arra buzdítok mindenkit, hogy ne hallgasson téves közösségi megfontolásokra, hanem regisztráljon – emelte ki a háziorvos.

Molnár Márta kaposvári körzetébe 1400-an tartoznak. A háziorvos a hatvan év alatti krónikus betegeket oltja a rendelőjében AstraZeneca vakcinával. – Legnagyobb arányban a kínai vakcinát tudjuk adni, eddig több mint száztíz embert oltottunk be a rendelőben, és semmilyen mellékhatásról nem kaptunk értesítést később. Kiemelte: sokan érdeklődnek arról náluk, hogyan tudnak regisztrálni, egyre többen szeretnék megkapni az oltást. – Az első szakvizsgám aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos, tudom, hogy milyen kemény munka folyik a kórházakban az intenzív osztályokon, valamint a helyi kórházban vállalok ügyeletet is és sajnos azt látom, az ide került betegek jelentős része elhalálozik a koronavírusban, csak javasolni tudom a védőoltások felvételét – jegyezte meg a kaposvári háziorvos.

Lassu Gyula siófoki körzetébe több mint kétezren tartoznak. – Nagyon sokan jelentkeztek nálam oltásra, már a kezdetek óta javasoltam a pácienseknek, hogy vegyék fel bármelyik vakcinát – mondta el a balatoni háziorvos. Hozzátette: amint megérkezik hozzájuk az oltóanyag, azonnal, még aznap fel is használják. – Míg eleinte sokan bizalmatlanok voltak a kínai vakcinával, már azt is kérik, s a Szputnyikon V-n kívül kaptak már a többi fajta oltóanyagból – jegyezte meg Lassu Gyula.

Háromféle vakcinát adnak a kórházban

A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban háromféle vakcinával oltanak a napokban. Kedden érkezett újabb oltóanyag szállítmány. Csütörtökön és pénteken a Pfizer-vakcina második oltását kapják az idősek az Akut Légúti Pont mellett található oltóponton. A Szputnyik V-vakcina második oltását is megkapják a 60–74 éves közöttiek, nekik a Németh István fasori főbejárat felől kell érkezniük. Továbbá a központi sms-ben az első AstraZeneca oltásra értesített 18–59 éves regisztráltak is megkapják a vakcinát a kórházi oltóponton. A Németh István fasor kórház előtti szakaszán lévő parkolókat csak az oltásra érkezők használhatják. Kísérővel csak az arra rászorulók érkezhetnek.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában