törődés

2021.03.08. 16:55

Nemcsak ételt, jókedvet is visz az időseknek a fiatal falugondnok

Sok helyen megbámulják és furcsán néznek Szalai Szabinára, a kisbárapáti falugondnokra. Ritkaságnak számít ugyanis, hogy ebben a munkakörben egy nő látja el a feladatokat. A huszonhat éves fiatal egy hónapja dolgozik falugondnokként, de már rutinos intézi a település ügyeit.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Szalai Szabina korábban a fiadi önkormányzatnál végzett irodai munkát. Elmondása szerint szeretett ott dolgozni annak ellenére is, hogy nem egy üldögélős típus, inkább a kötetlenebb munkakör áll hozzá közelebb. Mindig is szeretett emberekkel foglalkozni, nagyanyját is sokáig ápolta, ezért az idősebbekkel könnyen szót ért.

A fiatal lány először nem akart jelentkezni az állásra, azt gondolta, hogy egy nőt úgysem vesznek fel ebbe a pozícióba. Szerencséjére azonban meggondolta magát és beadta az önéletrajzát, majd nem sokkal később el is nyerte a munkát. Szalai Szabina a település első falugondnoka, korábban nem volt ilyen szolgálat a faluban.

– Nincsenek egyforma napok – mondta Szalai Szabina. – Minden reggel fél nyolckor kezdek, a napközbeni teendők azonban különbözőek. Van olyan nap, amikor begyűjtöm a tajkártyákat, beülök a falubuszba és elindulok az igali gyógyszertárba kiváltani az orvosságokat. Ha már ott járok, akkor gyorsan meg is tankolom az autót, majd visszajövök Kisbárapátiba és kiosztom a gyógyszereket. Pihenni azonban nem sok időm van, hiszen el kell mennem az ebédért, és ki kell szállítanom azoknak, akik igényelték – tette hozzá.

Szalai Szabina első napjait a fiadi falugondnok segítette, tőle leste el a szakma fortélyait. A tanulási időszak viszont ezzel nem ért véget, ahhoz ugyanis, hogy ebben a munkakörben dolgozhasson, el kell végeznie egy tanfolyamat. A fiatal falugondnok három képzési helyszín közül választhat majd, de vélhetően Szombathelyre megy tanulni. A képzés három hónapig tart, az „iskolában” azonban egyhuzamban havonta csak egy hetet kell tartózkodnia. Szalai Szabina kiemelte: gyakran kell emelgetnie is, a fizikai munka azonban egyáltalán nem viseli meg, jól bírja a terhelést. Naponta körülbelül nyolcvan kilométert autózik, a vezetés mellett pedig gyakran meglátogatja az időseket, hogy beszélgessen velük és jobb kedvre derítse őket.

Fotó: Kovács T.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában