Az elhízás világnapja

2021.03.06. 09:00

Otthon ülve könnyen felszalad jó pár kiló

Március 4. az elhízás világnapja, melyről azért is érdemes megemlékezni, mert a bezártság alatt általában többet esznek az emberek.

Harsányi Miklós

Fotó: Photograph: Ciaran McCrickard/Re

Az elhízásért korábban csak két dolgot tettek felelőssé a szakemberek: a nagyobb táplálékfelvételt és a szükségesnél kevesebb fizikai aktivitást. Újabban azonban számos egyéb dolog is szerepel okként a szakirodalomban: a stressz, az alváshiány, az infekciók, a nem megfelelő bélflóra, s a toxikus anyagok.

– A 8–10 éves gyermekektől egészen az idősekig bárkit érinthet az elhízás – mondta Heszberger Edina, kaposvári dietetikus. – Például egy túlsúlyos kamasznál – első körben – hatkilós fogyást tervezünk, s ezzel a testzsír-csökkentés a cél. S ha betartja a személyre szabott játékszabályokat, akkor 3–4 hónap alatt teljesülhet a terv. Fontos tudni: veszélyes az elhízás, melynek hosszabb távon számos következménye lehet. Az ízületi problémákon kívül felborulhat a szervezet hormonrendszere, cukor, illetve érrendszeri betegség is kialakulhat.

– Számos tudományos kísérlet igazolja, hogy a hibásan megválasztott és hosszú távon gyakorolt helytelen táplálkozás szoros kapcsolatban áll több betegség kialakulásával – közölte lapunkkal a megyei kormányhivatal. – A túlsúly és az elhízás számos betegség rizikófaktora is egyben.

 

Ha elveszik az egyensúly, jön a túlsúly

Heszberger Edina hangsúlyozta: a helytelen táplálkozás következményeként a szervezet könnyen kibillenhet az egyensúlyi állapotából, ami előbb-utóbb túlsúlyhoz vezethet. A felvetésre, miszerint a koronavírus-járvány miként befolyásolhatja étkezésünket, szokásainkat, kiemelte: a félelmet, a bizonytalanságot, a nyomasztó bezártságot sokan megpróbálják kompenzálni, s az otthonukban lévő emberek rendszerint jóval többet esznek a szükségesnél. Így ha nem is egyik napról a másikra, de hónapról hónapra könnyen felszaladnak a kilók és például a nadrág, ami nemrég még jó volt, rövid idő elteltével már nem használható – figyelmeztetett a kaposvári dietetikus.

 

Nem biztos, hogy az a jó, ami másnak

Heszberger Edina lényegesnek nevezte, hogy mindenki tisztában legyen a saját tápanyag-felhasználási igényével, ennek megállapításához szakemberek tanácsát lehet igényelni. Ha ugyanis az ember megfelelő mennyiségű, minőségű ételt visz a szervezetébe, akkor nem csak az egészségét óvja, hanem javul a közérzete, s energikusabbá válhat.

– Azt kell tudni, hogy mi a jó a saját szervezetünknek – hangsúlyozta Heszberger Edina. – Ne arra figyeljünk, melyik fogyókúrás módszer vált be másnál. Mindannyian egyediek vagyunk, eltérő igényekkel, fizikai felépítéssel. Kiemelt jelentősége van az egészséges táplálkozásnak. Kora tavasszal lehetőleg minél több zöldséget érdemes fogyasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában