2021.03.06. 09:00
Otthon ülve könnyen felszalad jó pár kiló
Március 4. az elhízás világnapja, melyről azért is érdemes megemlékezni, mert a bezártság alatt általában többet esznek az emberek.
Fotó: Photograph: Ciaran McCrickard/Re
Az elhízásért korábban csak két dolgot tettek felelőssé a szakemberek: a nagyobb táplálékfelvételt és a szükségesnél kevesebb fizikai aktivitást. Újabban azonban számos egyéb dolog is szerepel okként a szakirodalomban: a stressz, az alváshiány, az infekciók, a nem megfelelő bélflóra, s a toxikus anyagok.
– A 8–10 éves gyermekektől egészen az idősekig bárkit érinthet az elhízás – mondta Heszberger Edina, kaposvári dietetikus. – Például egy túlsúlyos kamasznál – első körben – hatkilós fogyást tervezünk, s ezzel a testzsír-csökkentés a cél. S ha betartja a személyre szabott játékszabályokat, akkor 3–4 hónap alatt teljesülhet a terv. Fontos tudni: veszélyes az elhízás, melynek hosszabb távon számos következménye lehet. Az ízületi problémákon kívül felborulhat a szervezet hormonrendszere, cukor, illetve érrendszeri betegség is kialakulhat.
– Számos tudományos kísérlet igazolja, hogy a hibásan megválasztott és hosszú távon gyakorolt helytelen táplálkozás szoros kapcsolatban áll több betegség kialakulásával – közölte lapunkkal a megyei kormányhivatal. – A túlsúly és az elhízás számos betegség rizikófaktora is egyben.
Ha elveszik az egyensúly, jön a túlsúly
Heszberger Edina hangsúlyozta: a helytelen táplálkozás következményeként a szervezet könnyen kibillenhet az egyensúlyi állapotából, ami előbb-utóbb túlsúlyhoz vezethet. A felvetésre, miszerint a koronavírus-járvány miként befolyásolhatja étkezésünket, szokásainkat, kiemelte: a félelmet, a bizonytalanságot, a nyomasztó bezártságot sokan megpróbálják kompenzálni, s az otthonukban lévő emberek rendszerint jóval többet esznek a szükségesnél. Így ha nem is egyik napról a másikra, de hónapról hónapra könnyen felszaladnak a kilók és például a nadrág, ami nemrég még jó volt, rövid idő elteltével már nem használható – figyelmeztetett a kaposvári dietetikus.
Nem biztos, hogy az a jó, ami másnak
Heszberger Edina lényegesnek nevezte, hogy mindenki tisztában legyen a saját tápanyag-felhasználási igényével, ennek megállapításához szakemberek tanácsát lehet igényelni. Ha ugyanis az ember megfelelő mennyiségű, minőségű ételt visz a szervezetébe, akkor nem csak az egészségét óvja, hanem javul a közérzete, s energikusabbá válhat.
– Azt kell tudni, hogy mi a jó a saját szervezetünknek – hangsúlyozta Heszberger Edina. – Ne arra figyeljünk, melyik fogyókúrás módszer vált be másnál. Mindannyian egyediek vagyunk, eltérő igényekkel, fizikai felépítéssel. Kiemelt jelentősége van az egészséges táplálkozásnak. Kora tavasszal lehetőleg minél több zöldséget érdemes fogyasztani.