Járványügy Somogyban

2021.03.16. 10:35

Ötvenen kapták el a vírust a településen

Kritikus napokat élünk, így nevezte a koronavírus-járvány harmadik hullámának jelenlegi szakaszát Dr Koch Béla, balatonszabadi háziorvos, aki írásos tájékoztatóban hívta fel a lakosok figyelmét a vírusveszélyre.

Koszorus Rita

20201020 Szombathely A Váci utcai rendelő háziorvosai közül egy koronavírusos lett, kettőt pedig teszteltek, ők jelenleg karanténban vannak. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Ebben a háziorvos azt írta, Balatonszabadiban jelenleg ötvenen küzdenek a Covid-19-cel, közülük egy páciens lélegeztetőgépre szorul.

- A betegség robbanásszerű terjedése miatt kérem, mindenki viseljen maszkot, kezét gyakran fertőtlenítse, arca érintését kerülje, rokonait, barátait ne keresse fel személyesen! Aki ma még panaszmentes, már lehet, hogy napok óta hordozza a vírust és fertőz. Nem szabad felelőtlenül kockáztatni, mert ezzel szeretteink és mások életét is veszélyeztetjük- fogalmazott a doktor.

Azt is javasolta a lakosoknak, hogy fogyasszanak bőségesen folyadékot, naponta C- és D-vitaminokat, valamint cink tablettát. Kiemelte: fontos a napi elegendő, minimum hat órányi alvás a szervezet számára, hogy ellenálló maradjon a vírusokkal szemben, s ne feledkezzen meg senki a rendszeres szellőztetésről.

Koch Béla hozzátette: hetente két napon oltanak, de sajnos csak szigorú rendszer alapján tudják behívni a regisztráltakat, miután kevés az oltóanyag. Ezért a lakosság türelmét kérte, mint fogalmazott: mindenki sorra fog kerülni.

Kiemelte: ebben a rendkívül nehéz helyzetben mindenkinek türelmesnek és megértőnek kell lennie. – A járványt csak akkor tudjuk megfékezni, ha a védőoltások minél szélesebb körű alkalmazása mellett fegyelmezetten élünk és vigyázunk egymásra!

Balatonszabadiban napi nyolc órában két telefonszámon érik el a betegek a háziorvost. A receptfelírás továbbra is elektronikus és felső légúti tünetek nélküli, láztalan betegeket csak sürgős esetekben vizsgálnak a rendelőben egyenkénti beengedéssel. Aki várakozik az ezt a rendelő teheti, ezért javasolta betegeinek, hogy jelentkezzenek be a rendelésre, amennyiben ez szükséges. Táppénzes papír és más dokumentumok miatt sem érdemes bemenni a rendelőbe, a bejáratnál átadják a betegeknek.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában