bevételkiesés

2021.03.31. 10:06

Segítségre vár a Csillagvár

A járványhelyzet miatti bevételkiesés nehéz helyzetbe sodorta a balatonszentgyörgyi Csillagvárat. A teljes egészében önfenntartó múzeumként üzemelő komplexum anyagi segítség nélkül nem tudja vállalni a közelgő nyitást.

Andricz Gabriella

Országh Béla és párja, Lóki Viktória hat éve üzemelteti Balatonszentgyörgy egyetlen műemlék épületében – a várként elhíresült vadászkastélyban – a Csillagvár múzeumot, amelyben középkori végvári panoptikum, másfél száz darabból álló huszárfigura kiállítás, különböző népcsoportok nemzeti viseletébe öltöztetett babakiállítás és vadászati kiállítás kapott helyet. Az évek során családi komplexummá, iskolai, óvodai csoportok kedvelt kirándulóhelyévé nőtte ki magát a hely. A várat körülölelő mintegy másfél hektárnyi területen több mint tíz állatfaj megtekinthető, játszótér és egy csárda is található, amelynek oldalfalain a régmúlt paraszti kultúra eszközei kaptak helyet. Egyszerű, nem hivalkodó, a természetbe illeszkedő hely, egy színfolt a térképen, rejtett gyöngyszem.

Az elmúlt években számos közösségi rendezvény helyszíneként is szolgált a központ. Az íjászversenyeken, kutyabemutatókon, várjátékokon, koncerteken, vagy épp egy-egy jeles napokhoz kötődő programokon mindig több száz érdeklődőt láttak vendégül a házigazdák.

– Azt gondoltuk, hogy egy nehéz időszaknak vagyunk a végén, de sajnos számunkra ez még csak most kezdődik. A nyitás eléggé eltolódni látszik, és komoly problémáink akadtak ezzel kapcsolatban – mondta el Országh Béla, a Csillagvár vezetője. Hozzátette: elveszni látszik az idei tavaszi időszak is számunkra, ami az osztálykirándulások, tavaszi ünnepekhez kötődő rendezvények ideje. Számot vetettünk, és sajnos azt kell mondanunk, hogy nem tudunk kinyitni tavasszal, bármennyire is szeretnénk.

 

Minden dolgos kézre szükségük van

Olyan műszaki problémáik léptek fel, amit nem tudnak megfinanszírozni. Eddig még a hat év üzemeltetés alatt soha nem kértek senkitől segítséget. De most felmondta a szolgálatot a pénztárgépük, és enélkül gyakorlatilag nem működhetnek. A jegypénztár épület, ami egy kis fa bódé, azonnali bontást igényel. Egy őrségből származó nádtetős boronaház teteje megsérült. Ennek a javítását már a napokban egy nádazó vállalkozó felvállalta. – Szerencsére vannak önzetlen segítőink, akik a higiéniai festést elvégzik, de most minden apró anyagi segítség számít, annak érdekében, hogy ismét fogadni tudjuk a hozzánk látogató csoportokat.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában