lánglovagok

2021.03.20. 08:00

Sikeresen fékezték meg a berektüzet

Sok munkájuk volt a balatonboglári tűzoltónak tavaly, idén pedig a két héttel ezelőtt nádastűzhöz is vonultak.

Gyeszát Zsolt

A balatonboglári önkormányzati tűzoltóság szolgálatban lévő négy lánglovagja is részt vett a fonyódi nádasnál keletkezett tűz oltásában az elmúlt hétvégén.

Tavaly háromszázötven esethez vonultak ki a balatonboglári önkormányzati tűzoltók, szinte minden napra jutott valami – tudtuk meg Csonták Andrástól. A megbízott parancsnok lapunk kérdésére elmondta: a mostani nádastűz országosan is kirívónak számított, tavaly nem volt hasonlóan nagy esetben részük. Ugyanakkor már az idei esztendőben is 58 esetnél tartanak.

A megbízott parancsnok azt is elmondta: az eseteik fele műszaki mentés, a fele tűzeset. Máskor is előfordulnak kisebb nádastüzek, zömében azonban magánemberekhez kell kivonulniuk. Az épülettüzek ritkák, inkább a kisebb kiterjedésű szeméttűzből van több. Úgy véli: az emberek többsége nem felelőtlen, legtöbbször inkább véletlen, önhibán kívüli okok miatt alakul ki tűz. Előfordul például, hogy a szél kap bele a parázsba, amikor az emberek a gallyat égetik, s már meg is van a baj.

A megbízott parancsnok 2018 áprilisa óta tölti be jelenlegi pozícióját. Mint kérdésünkre elmondta, kihívást jelent számára a munkája, még akkor is, ha már rutinja van abban. Az önkormányzati tűzoltóságon tizenegy főállású és hét beugrós munkatárs dolgozik.

Fotó: N. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában