otthonlét

2021.03.16. 20:00

Sok nőnél betelt a pohár a családon belüli erőszak miatt

A koronavírus-járvány harmadik hulláma új felfutást hozott a családon belüli erőszak számának növekedésében, s még további emelkedés sem kizárt, hiszen az esetek gyakran később derülnek ki az ilyen ügyekben, ezt tapasztalták a kaposvári Krízisambulancián.

Kovács Gábor

Fotó: Illusztráció!

A járvány harmadik hullámában fokozódott a nyomás a párkapcsolatokon. A tovább tartó összezártság hosszú távú következménye, hogy könnyebben elvesztik a türelmüket a felek, erre figyelmeztettek a szakemberek.

– Szomorú, hogy sokan már segítséget sem akarnak kérni, és a nem megfelelő kommunikáció miatt tovább romlik a helyzetük – mondta Bereczné Tóth Erika párterapeuta, akinél legutóbb egy kaposvári házaspár járt. Szerinte az összezártság mellett a bevételek kiesése még az egyébként harmonikus kapcsolatokat is próbára teszi. Nem a koronavírushoz köthető korlátozások okozzák a bántalmazást, csak kiélezik a viszonyokat. Ilyenkor a frusztráltság könnyebben csap át erőszakba az arra hajlamosaknál.

A Krízisambulanciánál megbeszélést tartottak a hasonló ambulanciákkal, és kiderült: mindenütt látható a megkeresések számának növekedése. Sőt a szakértők szerint jóval a járványhullám megjelenése és tetőzése után további hasonló ügyek felbukkanása várható. A bántalmazott ugyanis sokáig tűr, és sokszor csak később kér segítséget, amikor betelt a pohár. – Jóval több bántalmazott jelentkezett nálunk, tavaly májustól augusztusig kétszer-háromszor többen – mondta Proszonyák Ida, a Krízisambulancia szakmai vezetője. – Aztán volt egy kis nyugalom, de most újra van egy felfutó fázis.

Bizonyíthatóan összefügg a vírushelyzettel, hogy tavaly óta megszűnt illetve minimálisra csökkent az idős sértettek száma, pedig 2018-ban és 19-ben 60 év feletti áldozatok jócskán érkeztek hozzájuk, tette hozzá a szakember. A Krízisambulanciánál segítséget kérők összesen 15 százalékát tették ki az idősek korábban. A pandémia alatt azonban az idősek jobban bezárkóznak, személyesen nem jelennek meg, és az online eszközöket sem használják segélykérésre. Miután nem mozdulnak ki otthonról, feltételezhető, hogy a frusztrációjuk fokozódhat. A hasonló ügyek, a bántalmazások nyomai a háziorvosnál sem derülnek ki mostanában, mert a járvány miatt csak telefonon értekezhetnek az orvossal, nem mennek el a rendelőbe.

A koronavírus-járvány hatása az is, hogy súlyosbodtak az ügyek, tehát aki megjelenik a Krízisambulancián, az most általában súlyosabb bántalmazásról számol be, mint a korábbi években. Azzal is a pandémia okolható, hogy mialatt az elmúlt időszakban lelassult az ügyintézés a bíróságon, a járvány miatt torlódnak az ügyek.

Igyekeznek megelőzni, hogy súlyossá váljon a helyzet

A kaposvári krízisambulancia a kapcsolati erőszak áldozataival és a hozzátartozókkal foglalkozik, a munkájuk célja az, hogy az erőszak korai szakaszában tudjanak beavatkozni, s megelőzzék a súlyossá váló, akut helyzeteket, akár az életveszélyt is. Fő tevékenységként jogi és pszichológiai mentálhigiénés tanácsadással, információkkal vagy bűnmegelőzési tanácsokkal segítenek. A támogatáson kívül a prevencióra is nagy hangsúlyt helyeznek, iskolákba járnak előadásokat tartani, programokat rendeznek, felhívják a figyelmet arra, hogy a fiatalok ne váljanak kapcsolati erőszak áldozatává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában