Járványügy Somogyban

2021.03.28. 11:00

Több somogyi faluban már a középkorúakat oltják

A falusi háziorvosi körzetekben úgy tűnik, hamarabb sorra kerülnek az oltásra várók. Találtunk olyan somogyi kisközséget, ahol az ott élők több mint a felének beadták már a Covid elleni vakcinát.

Kovács Gábor

Kárán 41-en élnek, ebből 22-en már megkapták a koronavírus elleni vakcina első adagját, pénteken és hétfőn jön a második kör. Zömmel a kínai oltóanyag fogyott. A nágocsi háziorvos oltotta be a káraiakat, akiket Törökkoppányba vittek a falubusszal az oltásra. A polgármester minden embert felkeresett a faluban, hogy megszervezzék az utazást.

– Jól állunk, bár nem egészen önzetlenül hajtom én ezt, mert azt vallom, hogy jobb a bajból mindenkinek kimaradni! – mondta mosolyogva Füzesi Tamás polgármester, aki maga is felvette az első adagot az oltóanyagból. – Le a kalappal az egészségügyi dolgozók előtt, a háziorvos és az asszisztencia kitűnően megszervezte az oltást, nem voltunk sokan egy légtérben.

Bár olyan is előfordult, hogy a káraiak közül valaki a siófoki oltópontra kapott behívót, de nem ment el, sőt vírustagadóval is találkoztak, de ezzel együtt Kárán mostanra mindenki megkapta az oltást, aki kérte.

Somogyban sok helyütt már a középkorúak is sorra kerülnek a kis falvakban. Kisbárapátiban jelenleg a Sinopharm­-vakcinával oltanak, amelyet a legjobbnak ítél az ottani orvos, aki azt kéri, hogy a betegek ne az internetről tájékozódjanak, hanem a háziorvosuktól.

– Az én véleményem az, hogy a végén mindenkit be kell majd oltani a gyerekektől az aggastyánig, mert ha nem, annak csúnya vége lesz! – mondta keresetlen szavakkal a kisbárapáti háziorvos, Horváth Tamás. – Tegnap találtam egy 15 éves, tünetes Covid-pozitív beteget, most nagyon terjed a vírus. Mindenkit be kellene oltani, bár igaz, hogy akad, aki még mindig nem akarja. Nekem is volt olyan betegem, aki tünetes Covid-pozitív volt, de korábban oltást sem akart, sőt a Favipiravir gyógyszert sem kérte, amit a korai szakaszban adunk a fertőzötteknek.

Lista alapján haladnak, van, ahol már a középkorúakon a sor

Faluhelyen is lista alapján oltanak, és ha a középkorúak rajta vannak, akkor már sorra kerülnek ők is, felelte érdeklődésünkre Erőss Sándor iharosberényi háziorvos. A legutóbb kapott listája a 60 évestől a 100 éves korig terjedő életkorra vonatkozott. Folyamatosan oltanak, az első kört korábban adták be a regisztráltaknak, jelenleg már a második körnél tartanak. A körzetben az AstraZenecából adták be a legtöbb oltást az igénylőknek. Varga Imre kaposújlaki háziorvos körzetéből 30-an kapják meg a Pfizer-oltást a hétvégén. Innen már csak a második körösök vannak vissza, de mindig vannak új regisztrálók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában