smaragdfa

2021.03.02. 17:41

Tíz csodafát vágtak ki, kapkodnak érte az asztalosok

Tíz darab, hét évnél idősebb smaragdfát vágtak ki kedden délután Nagyberény határában. A különleges növények rendkívül gyorsan nőnek és képesek hektáronként harminc tonna port és pollent megkötni. Ökológiai szerepük mellett kiváló alapanyagot biztosítanak a bútor-és faipar számára.

Góz Lilla

Egy hektárnyi területen 550 smaragdfa terebélyesedik Nagyberény határában. A legfiatalabbak mindössze három évesek, a legidősebbek pedig elmúltak hét évesek. A rangidősök közül kedden tízet vágtak ki.

– Évekkel ezelőtt mikor megkerestek minket, hogy foglalkozzunk smaragdfával, már akkor láttuk a növényben az innovációs lehetőséget, a zöld energiát – mondta Nagy Zsolt, aki testvérével gondozza a nagyberényi fás kertet. A tulajdonosok az első két évben csepegtető öntözéssel táplálták a gyökeret napi 2-3 liter vízzel, majd kacsozták a törzset, utána pedig csak kaszálniuk kellett a fák között. Az ültetvényen nem használnak semmilyen vegyszereket, műtrágyát.

 

– Készítettünk belőle ablakot, ajtót és bútorelemeket, azt látjuk nagyon jól megmunkálható, gyorsan szárad és könnyen kezelhető a felülete, nem csavarodik és pehelykönnyű a súlya – mondta Németh László, a lenti Németh-Fa Kft. tulajdonosa. Hozzátette: míg egy tölgyfa 120 év, mire vágásérett lesz, addig a smaragdfa már 8-10 év múlva vágható. – Gyártunk faházakat is, szeretnénk ezekhez kipróbálni alapanyagként, a most kivágott fákat a fűrészüzembe szállítjuk, majd egy hónapot száradnak, a szárító üzemben pedig még pár napot pihentetjük és legkésőbb másfél hónap múlva feldolgozzuk – jegyzete meg Németh László. Steier József, Sunwo Zrt. vezérigazgató szerint a smaragdfa a zöld jövő igazi motorja.

– Ez egy biogép, ami jelzéseket ad és ha jól reagálunk rá, akkor többletteljesítményeket kapunk érte, most például huszonhét hasznossága van értékelve a kutatók által – mondta a professzor. Kiemelte: építő és a bútoripari hasznosítása mellett az ökológiai szerepe is óriási ennek a fafajnak. – Nem akarjuk, hogy átvegye a hagyományos erdő szerepét, sőt védeni szeretnénk a smaragdfával, hiszen ez a fa nyolc évesen vágásérett lesz, harmincévesen öregszik el, ez idő alatt pedig védi az őshonos növényeket, például a fenyőt, vagy az égert – mondta el Steier József. Hozzátette: az oxigén termelése mellett hektáronként képes begyűjteni 30 tonna port és pollent, az allergiásoknak üdítő érzés a dél-kelet ázsiai származású fa alatt pihenni. Érdekességként megemlítette, hogy a marokkói ültetvényük egy évvel korábban érte el a mostani vastagságot a több napfényes óraszám miatt, valamint korábban is ontják illatozó lila virágaikat, amelyek iránt a kozmetika-és parfümipar érdeklődik.

Véd a naptól és méhlegelő is

Somogy megyében Nagyberény mellett Bolháson telepítettek smaragdfákat. Galba Mihály, a település korábbi polgármestere elmondta: kevesebb, mint fél év alatt a fák két-három méteresre nőttek. Ezek alatt egyedülálló módon alakították ki az önkormányzati kertet. – Hagyma, saláta, eper, paprika és paradicsom, szinte mindent termeltünk és a fa lombjai védték a terméseket a nyári forróságtól – sorolta Galba Mihály. Büszkén mesélte, hogy a bio módszerrel megtermelt vöröshagymákért a környező településekről is megkeresték, mert sokaknak nagyon ízlett. – Levele pedig B3 vitaminban gazdag, többen próbálták teaként, de állatok takarmányozására is, a vanília illatú virágai pedig vonzzák a méheket, nem beszélve a fűtőértékéről, ami kétszerese, mint az akácé – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában