Járványügy Somogyban

2021.03.10. 10:30

Tű alá tartotta karját a megyei elnök

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke sokszoros plazmaadó, tavaly nyár óta rendszeresen segít a betegeken. Tapasztalatból tudja, hogy az érintetteknek mekkora segítség a vérplazma, és hétfőn úgy hívta fel a figyelmet ennek fontosságára, hogy tű alá tartotta a karját.

Kovács Gábor

Fotó: Lang R.

Az életmentés nem állt le, sőt a járvány harmadik hulláma alatt még fontosabb, hogy megszólítsák a donorokat. – A bevezetett korlátozások ránk nem vonatkoznak, sőt a koronavírus-fertőzésen átesett betegek plazmája segíthet a betegeknek a gyógyulásban – emelte ki Obradovic Ena, centrumvezető. – A vérplazma már nemcsak gyógyszerkészítményeken keresztül segít a covidos betegeken, hanem lehetőség van arra, hogy közvetlenül kapják meg a lélegeztetőgépen lévő, legsúlyosabb állapotú páciensek, így a túlélési esélyeik nőnek.

A Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. az EMMI által létrehozott, a koronavírus elleni vérplazma-terápiát kutató tudományos konzorcium partnereként veszi ki részét a járvány elleni küzdelemből. Együttműködnek az Országos Vérellátó Szolgálattal is.

– A hosszú távú együttműködés most új szintre lépett – hangsúlyozta Biró Norbert. – Levelet írtunk 246 somogyi polgármesternek, hogy közösen használjuk ki a plazmaközpont adottságait, és igyekszünk megszervezni a plazmaadásra jelentkezők szállítását. Így a távolabbi településeken élőket is bevonhatjuk a plazmaszolgálat munkájába.

A vakcinát kapott emberek is adhatnak vérplazmát, de a második oltást követően érdemes egy hetet várni, tudtuk meg.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában