illegális lerakók

2021.04.13. 14:00

A faluszéli sitt is jelzi a sokasodó otthonfelújítási projektet

Előre nem látható, káros mellékhatását tapasztalják a kistelepüléseken élők annak, hogy az idén állami támogatással elindult egy lakásfelújítási hullám. Sokan igénybe veszik a rendkívül kedvező támogatási kedvezményeket, és átalakítják az otthonukat, azonban vidéken gyakran előfordul, hogy az építési hulladék az erdő szélén végzi.

Kovács Gábor

Fotó: Illusztráció!

Lassan felveri a gaz Lábod határában a sittet és a palát. A faluban élők egy új jelenséget tapasztaltak, bár régi probléma, hogy vidéken sokan illegálisan szabadulnak meg a hulladéktól. Január óta érezhető és szemmel is látható a természetben, hogy sokan belevágtak a lakásfelújításba.

– Azt vettük észre, hogy a lakásfelújítások következményeként több önkormányzati területen, utak mellett megjelent az illegálisan lerakott építési törmelék – mondta Lassu István polgármester. – Legutóbb palát találtunk, amit feltehetően tetőcsere után hordtak oda, ez veszélyes hulladéknak minősül. Az önkormányzat pályázott állami támogatásra az illegális hulladéklerakók felszámolásához, még várjuk az eredményét. Arra számítunk, hogy a támogatás segítségével tudjuk az utak mellett elhelyezett hulladékot összegyűjteni és ártalmatlanítani.

A „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében összesen 7 milliárd forint támogatást nyújt a kormány azoknak a civil, gazdálkodó és egyházi szervezeteknek, amelyek egy terület illegális hulladéktól való megtisztítását, vagy a szemetelőktől való megvédését vállalják. Nemesdéd már nyert hasonló támogatást, ennek köszönhetően igyekeznek felszámolni a szeméthegyeket.

– A mi kötelességünk a falut, az utakat rendben tartani, ezért mindenhonnan elszállítjuk a szemetet – jelentette ki Tompa Boldizsár Endre polgármester. – A közmunkásokkal folyamatosan hordjuk el a lerakott hulladékot, de a földtulajdonosok is besegítenek. Az illegális hulladék felszámolásához kell a támogatás, mert nálunk rengeteg szemetet raknak le, ez évek óta jelentős problémát okoz. Egy évben négy szemétgyűjtő konténert kapunk, ez kevés az összes hulladék elszállítására, sokkal többre lenne szükség. Sajnos a faluban nagyon sokan autót bontanak, használt hűtőszekrényeket szednek szét, és sajnos a hulladék vagonszámra az erdőben végzi.

- Ez a helyzet már nehezen kezelhető, további állami intézkedésekben reménykedünk, ezért segítséget kértem a térség országgyűlési képviselőjétől is, tette hozzá a településvezető.

Hiába találtak csekket, nem lett meg a tettes

Sokszor kinyomozhatatlan, hogy ki rakja le az illegális hulladékot, mert vidéken nincs mindenhol biztonsági kamera, és kevés a szemtanú. Szabó Péter, Szentgáloskér polgármestere felvetette, hogy hozzanak olyan törvényt, amelynek alapján rá lehet terhelni a szemét illegális elhelyezőjére az elszállítás költségeit. A polgármester felidézett egy esetet, amikor egy angol férfi vett házat a településen, és egy Igal környéki férfi felajánlotta, hogy segít neki. Végül a külföldi birtokára nagy mennyiségű szemetet borítottak le. A kupacban csekkeket is találtak, de végül a rendőrség bizonyítottság hiányában zárta le az ügyet. A szentgáloskéri önkormányzat segít a településen élőknek, mert lehetőséget biztosít arra, hogy egy feltöltésre váró területen hagyhatják a szemetüket, természetesen csak akkor, ha az nem minősül veszélyes hulladéknak.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában