környezetvédelem

2021.04.17. 09:00

A hazai is segítheti a járvány elleni harcot

A koronavírus-járvány lehetséges következményeként a figyelem egyre inkább a fenntartható fejlődésre irányul. Somogyi környezetvédők májustól egy hagyományos kampányt újra elindítanak, hogy csökkentsék a környezetre nehezedő nyomást. Intézmények, iskolák csatlakoznak a kezdeményezéshez, és közösen arra buzdítanak, hogy adjuk le és ne dobjuk ki a használt mobiltelefonokat.

Kovács Gábor

Ha ebből a járványból nem tanul az emberiség, akkor semmiből! – ezzel az erős mondattal kezdte a beszélgetést Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója, aki példaként említette az Economist legújabb számát, ami arról szól, hogy a fenntarthatóság és a járvány kapcsolata elég szoros.

– A fenntarthatatlan világ és a globalizáció az egyik felelőse annak, hogy a káros környezeti hatások ilyen gyorsan elterjednek világszerte – mondta Herner Katalin. – Gondoljunk arra, hogy egy helyi vírus mutációja pár hónapon belül az egész világon elszaporodhat. A vírus fenntarthatatlan gazdasági mechanizmusokra hívta fel a figyelmet, és az alternatív közgazdászok, környezetvédők közül sokan azt gondolják, lehet ez egy váratlan pofon, ami új ösvényre terelheti a gazdaságot és a társadalmat is.

Azok a mechanizmusok, amelyek a vírus előtti gazdaságot jellemezték, láthatóan problémákhoz vezettek, mutatott rá. A járvány utáni időszakra viszont lehetőségként tekinthetünk, a pandémiának ugyanis vannak kedvező mellékhatásai is. A repülés és az utazás visszaesésével csökkent a légszennyezettség és a közúti balesetek száma. Elterjedt a home office, és sok visszajelzés érkezett a nagyvállalatoktól, hogy ezt a jövőben is alkalmazzák. Népszerű lett a kerékpározás és a túrázás.

– Az egyén sokat tehet azért, hogy áttérjünk egy fenntartható életmódra – figyelmeztetett. – Most, hogy zárva voltak a boltok, megtapasztalhattuk, megélünk luxuscikkek nélkül is. Egy nő például meggondolhatja, valóban szüksége van-e egy nyolcadik táskára.

Herner Katalin szerint Somogyban jók a fenntartható életmód lehetőségei. A mezőgazdasági termékek jó része helyben megtermelhető, és ha a rövid ellátási láncot választjuk, csökkenthető a szállítási igény és a károsanyag-kibocsátás.

Passzold vissza tesó a mobilt!

2021 május elsejétől június 15-ig tartó kampányhoz csatlakozik a KÖVET Egyesület. A Jane Goodall Intézet a korábbi években is meghirdette a „Passzold Vissza Tesó!” című kampányát, melynek célja a nem használt mobiltelefonok összegyűjtse. Ezekből a készülékekből ugyanis 17-féle fémet lehet visszanyerni.

A telefonokat májustól le lehet adni a kaposvári egyetemi épületben, ahol a KÖVET egyesület irodája működik.

A tavalyelőtti volt az egyik legsikeresebb kampány, amelyben a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, a Katica tanya és a KSZC Széchenyi technikum és szakképző iskola is sikerrel vett részt, ezért remélik, hogy az idei kampányhoz is sokan csatlakoznak. A cégeket, intézményeket arra biztatják, kezdjenek el maguk gyűjteni a járvány alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában