ünnepi fény

2021.04.04. 14:00

Az újrakezdésre vágyódunk az idei ünnep szigorú csendjében

Az idei húsvét hasonló lesz a tavalyihoz, ám az ünnep nem kophat fényéből. A feltámadás misztériuma jelentheti az újrakezdés reményét. Somogyi egyéni választókerületekben megválasztott országgyűlési képviselőket kérdeztünk böjtről, ünnepről.

Lőrincz Sándor

20210329 Nagykanizsa A Zala Megyei Horvát Önkormányzat tojásfestési versenyt szervezett általános és középiskolás diákok részére. Az otthon elkészített, kimondottan Mura menti horvát motívumokkal festett hímes tojásokkal kanizsai és környékbeli horvát települések fiataljai neveztek. Fotó: Szakony Attila SZA Zalai Hírlap ZH

Fotó: Szakony Attila

– A pandémia elmúlt egy éve, de különösen a járvány mostani, harmadik hulláma a csend fontosságára döbbentett rá, illetve annak hiányára – felelte lapunk érdeklődésére Szászfalvi László, csurgói országgyűlési képviselő, aki az LGT együttest idézte: „Van, akinek a csend szavak nélkül is vall”. – A csendhez való ragaszkodás böjti önmegtartóztatást is jelenthet – ezzel éltem én is az elmúlt hetekben –, és ilyenkor az ember újraértelmezi élet és halál kérdését. Mivel a nagyböjti csendben az élet értelme, az egymás iránti szeretet és tisztelet, valamint az áldozatvállalás eszménye új megvilágítást kap, jelentős motivációs tényező a holnapra nézve. E mostani időszak megerősíti és visszaadja a közösség fontosságát és erejét, hiszen mindannyian felelősek vagyunk egymásért.

A visszafogott ünnepre készülő református lelkész honatya szerint a húsvéti csendben, Krisztus feltámadásának erejében, felcsillan és megfogan az újrakezdés reménye. Azt vallja: nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk. Nem felejthetjük el, hogy megjártuk a magunk golgotáját; keresztutunk viszont a boldog újrakezdésre, a feltámadásunkra mutat.

– Amikor a nagyböjti önmegtagadás során nem csak a hús elhagyására szorítkozunk, hanem próbáljuk a zajos és békétlen világtól kissé távolabb helyezni magunkat, akkor megerősödhet bennünk a jó – állítja Witzmann Mihály, siófoki országgyűlési képviselő. – Lelki nyugalomra mindannyiunknak szüksége van, ezért ennek a csöndességnek a megtapasztalása, megélése rendkívül fontos. A járvány szörnyűségei és negatív hatásai mellett sokan érezhetjük, hogy minden kicsit halkabb lett körülöttünk. Hiszem, hogy megváltozott életünk szomorú és kihívásokkal teli pillanatai közepette a bennünk lévő igaz hang viszont jobban érthetővé vált. Sajnos nagy árat fizetünk ezért a csendért, de ha már így alakult, akkor érdemes erőt meríteni belőle. Én is ezt tettem, „helyreráztam” gondolataimat és megtisztult lélekkel várhatom az ünnepet; jóllehet rengetegen veszítik el hozzátartozójukat, aggódnak a kórházban lévő családtagért, barátért. Rájuk is gondolok, mélyen együttérzek velük, s abban bízom: megérinti a szíveket a húsvéti örömhír.

A képviselő ezúttal szűk családi körben, otthon ünnepel – tavaly nem gondolta, hogy ez idén is így lesz –, és arra buzdított: tegyen így mindenki, hogy mihamarabb visszakaphassuk régi életünket.

Gelencsér Attila, kaposvári országgyűlési képviselő nagyböjtre valódi keresztet kapott: a koronavírust. S mint mondta: megjárta a kálváriát, miközben átérezte mindazok szenvedését, akiket utolért a kór.

– Volt időm gondolkodni sok mindenről. A halálról is, hiszen környezetünkből sok fontos, ismert és kevésbé ismert személyt szólított magához a Jóisten. Ez tovább erősítette bennem a Teremtőben való hitet – summázott a képviselő. – Szembesülve a körülöttünk zajló tragédiával, nem titkolom: bennem is végigfutott a tragikus vég lehetősége. Az ima segített a gyógyulásban, csakúgy, mint szűk családom aggódó jelenléte.

A keresztény világ legnagyobb ünnepe kapcsán úgy véli: lelkünket nem árnyékolhatja be a járvány, mert akkor a vírus diadalmaskodik felettünk, holott tudjuk, hogy a feltámadt Krisztus az élet győztes királya.

Átesve a fertőzésen, védett állapotban is óvatos a képviselő, akinek nagy a dilemmája: együtt ünnepeljenek-e édesapjával, akit már beoltottak. Vélhetően későbbre időzítik a találkozást, és le kell mondaniuk a tepsiben sütött, édes fehérborral öntözött, fenséges reszelt tormáról is.

– Ezt a csemegét minden húsvétra a renben készítette édesanyám, akit a múlt évben ölelt magához az Úr – jegyezte meg. – Sonka és tojás kerül ugyan az asztalra, de anyám tormája nélkül íztelenebb lesz az ünnep.

Móring József Attila, somogyvári országgyűlési képviselőtől – mint megtudtuk –, egyre többen kérdezgetik a járvány tombolása kapcsán, hogy hol van ilyenkor Isten. Rendre azt feleli: nem csak most, hanem már jóval korábban kizárták életükből az emberek egek és földek Urát, hiszen annyi őrültséggel és istentelenséggel szembesülünk. A honatya szerint e mostani időszak kiváló lehetőség arra, hogy visszatérjünk az emberi jósághoz.

A képviselő szűk családban ünnepel majd, úgy véli, e mostani, tragédiákkal teli időszak intő jel; ezért az ima a leghatékonyabb eszköz arra, hogy megtörje az ellenoldal hatalmát. Nagypéntek sötétségét csak így válthatja fel húsvétvasárnap ragyogása.

 

Átérezték a képviselők, mit éreznek azok, akiket utolért a kór

 

Emberi kihívások

Szászfalvi László, aki szenvedélyes könyvgyűjtő, Ryan Holiday Az egyensúly a kulcs című kötetére hívta fel a figyelmet. A szerző bevezetőjében arról ír: „Mindig és mindenhol elérhetők vagyunk…, egyre több és több képernyő bombáz minket. A munka végeláthatatlannak tűnő darálója teljesen kimerít, túlterheltek és magányosak vagyunk… Kinek van ereje megálljt parancsolni? Kinek van még ideje gondolkodni?” E kérdések modern korunk kérdéseinek tűnnek, de a szerző idézi Blaise Pascal bölcsességét 1654-ből, mely a mindenkori ember kihívásáról szó: „Minden nyomorúságunk annak tudható be, hogy képtelenek vagyunk csendben, egymagunkban ücsörögni egy szobában!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában