az élet körforgása

2021.04.03. 09:00

Balatonboglári épület nyert építészeti különdíjat

Különdíjat nyert az „Év Balatoni Háza 2020” építészeti díj versenyén a balatonboglári ravatalozó futurisztikus épülete.

Koszorus Rita

Fotó: Nemeth_Levente

A Magyar Építész Kamara és a Nők a Balatonért Egyesület díját nyerte el a Poór Péter építészmérnök tervei alapján készült épület. – Az ember építészként ritkán kap ilyen feladatot, általában lakóházakat tervezek, ezért a ravatalozó egy különleges megbízás volt, igyekeztem egy szerethető épületet tervezni – mondta Poór Péter, aki városi főépítészként dolgozik.

A tavaly elkészült épület a temető melletti szőlős területen kapott helyet, amelyet az önkormányzat bővítés céljából vásárolt. Itt építették fel a Poór Péter által megálmodott ravatalozót. A tervek úgy készültek, hogy szinte minden építészeti megoldás jelkép is legyen a saját funkcióján kívül. Ezért lett ellipszis alaprajzú az épület, amely a teljességet, az élet körforgását is szimbolizálja. – Számomra egy előkép volt az evangélikus templom, amelyet tanárom, Nagy Tamás tervezett – mondta Poór Péter. – Az épület ívessége a szőlőszemekre is emlékeztet, amelyekből néhány még megmaradt a ravatalozó mellett.

A tervezőtől megtudtuk: igyekezett nemcsak meghitté és szerethetővé, de praktikusra is tervezni a ravatalozót, melynek fedett és szabadtéri része is van.– Nagyon örültem ennek a különdíjnak, mert úgy éreztük, hogy volt esélyünk – emelte ki a tervező. – Nagyon színvonalas pályázaton vehettünk részt, a jó mezőny már önmagában elismerésnek számított.

Az év Balatoni Háza pályázatot harmadik alkalommal hirdette meg a Nabe és a Magyar Építész Kamara, a pályázott épületek közül szakmai zsűri választotta ki a díjazásra érdemeseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában