malacparádé

2021.04.17. 18:00

Bárkinek lehet malaca, és még lottóznia sem szükséges hozzá

Kutya, macska, papagáj, hör­csög, tengerimalac, akvárium. A legtöbb gyerek álmai között biztosan szerepel valamelyik a felsoroltak közül. Ám vannak, akik más házikedvenc álmokat dédelgetnek, és amikor az valóra válik, úgy érezhetik, malacuk van.

Turbéki Bernadett

Három ló, tyúkok, kacsák, kecske, macska, és kutya között talált szerető gazdira az egyre több családnál házikedvencként tartott csüngőhasú törpemalac. A most hét hónapos Disznót, akinek ez a neve, gazdija születésnapjára kapta még novemberben.

– Kisarasznyi volt akkor, a tenyerünkben elfért, amikor egy hónaposan hozzánk került – mesélte Király Emma, Disznó gazdája, aki eleinte folyton ölben tartotta újdonsült kedvencét.

– Olyan, mintha a Mazsola mese elevenedne meg az udvarunkon – csatlakozott a beszélgetéshez Bellai Veronika, Emma édesanyja. – Egy igazi egyéniség ez a malac, talán az egyetlen jószágunk, amelyet a cukisága miatt tartunk, de természetes körülmények között – tette hozzá.

Ottjártunkkor hamar kiderült, hogy a coca elég határozott és uralja a terepet. – Igyekszik a többi állat tudtára adni, hogy ki a főnök, emiatt nem is engedjük a lovak közelébe, nehogy meglepetés érje – mondta nevetve Emma miközben meg-megfuttatta a malackát.

Disznó egy olyan helyről került Emmához, ahol a zsírjáért tartják őket, amelynek minősége vetekszik a mangalicáéval. Disznónak azonban nem kell félnie attól, hogy kenyérre kenik majd, pedig már tizenhat kilót nyom. Várhatóan három éves koráig nő a csüngőhasú törpemalac.

– Okosabb, mint egy kutya és szobatiszta, meglepő, hogy semmi szaga nincsen – mondta Bellai Veronika, aki annak is örül, hogy háza táján nem kell ételt kidobni, minden elfogy az állatok jóvoltából, és azért sejteni lehet, melyikük a konyhamalac. Ezt bizonyította, hogy a kis jószág még a kecske elől is elcsente a nyers krumpliszeleteket, miközben gazdájával beszélgettünk.

– Számtalan féle hangot tud kiadni, amiből mi már pontosan tudjuk, hogy mit szeretne. Nagyon jól tűri a gyerekek gyimálását, igazi „torpedó” – mondta Emma.

Gyerekek kedvence lett a sötét színű Lili is, aki gazdája szerint szintén fura hangokat ad ki: ugat. Ő egy kaposvári család kertjében élvezi a kényeztetést karácsony óta. – Amikor a kutyák szaladnak és ugatnak az udvaron, ő is fut velük és együtt ugatnak – mesélte Kecskés Miklósné.

Lili hamarosan be is mutatta nekünk ezt a tudományát, majd egy vakargatásra jelentkezett a gazdinál. – Tényleg olyan, mintha kutyát tartanánk, eleinte csak neki való táppal etettük, de most már mindent megeszik – mondta Kecskés Miklósné, miközben kisfia egy almával kínálta Lilit. – Amíg kicsi volt és bent tartottuk, szétrágott mindent, így kapott saját elkerített részt egy kis óllal, ahová behúzódhat, ha fázik – mondta a gazdája, miközben egy kefével vakargatta a kis jószágot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy lakásban csak az tartson törpemalackát, aki egész nap szemmel tudja tartani, nehogy meglepetést okozzon.

Még csak tizennégy hónapos, ám csodájára járnak, ha kiteszi lábait az utcára. Merthogy mindezt szabályosan, pórázon teszi Csülök, a Minnesotai törpemalac, aki húsvétkor érkezett a kaposvári Fehér Sárához. – Egy nyolcvan éves néni látott egyszer bennünket sétálni, és nem hitt a szemének, azt mondta, hogy neki nyolcvan évet meg kellett érnie, hogy ilyet lásson – mondta nevetve Fehér Sára.

– Huszonkét évig voltam sertéstelep-vezető – mondta Sára édesapja. – Bevallom, nagyon elleneztem ezt a malacot, ám igaz, ami igaz hamar belopta magát a szívembe, és érdekesnek tartom, hogy tényleg egyáltalán nincs szaga – tette hozzá.

Kifejezetten tanulékony állatok

– Először a tévében egy ismeretterjesztő csatornán láttuk, hogy milyen aranyosak, így amikor a teknőseink miatt a kisállat-kereskedésbe mentünk, és megláttuk a malacokat, elsőre beleszerettünk – mondta Csülök gazdija, Fehér Sára, miközben az apró malac két lábra ágaskodott egy kis szeretetért, amelyet ezúttal egy kis jutalomfalattal kapott meg. – Sok mindent megtanítottam már neki, vezényszóra ül, forog, tolat, és behívható – mondta Fehér Sára, aki szeretne minél több mutatványt megtanítani újdonsült kedvencének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában