szaporulat

2021.04.15. 17:30

Ebstop a falvakban: ivartalanítási program indul

Ivartalanítási programot indít a kóbor ebek számának csökkentéséért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A kistelepüléseken a nem kívánt kutyaszaporulat megelőzése érdekében 50 millió forint értékben 1400 kutya ivartalanítását teszik lehetővé országszerte.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

– A talált kutyák körülbelül fele chipes, a többiről nem tudjuk, kié lehet, többségük nincs ivartalanítva sem – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. Hozzátette: még nem keresték az önkormányzatot a központi ivartalanítási program kapcsán, amire nagy szükség lenne, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy elvégeztessék állataikon a beavatkozást. Megjegyezte: komoly gondot jelent az is, hogy a környékbeli ebrendészeti telepek telt házzal működnek, és a kisebb falvakból szinte lehetetlen a kóbor állatokat elhelyezni.

A becslések szerint hazánkban a kutyák mintegy 10 százaléka ivartalanított. Amíg ez az arány számottevően nem javul, addig nem várható áttörés a kóbor ebek, illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró kutyák számában sem. Az idén márciusban indított program elsősorban az ötezer lélekszám alatti kistelepülésekre koncentrál, ahol a tapasztalatok szerint erősebben élnek még a köztudatban az ivartalanítással szembeni tév­hitek.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kiemelte, a közelmúltban zárult állatvédelmi online kérdőívet kitöltők 96,4 százaléka erősítette meg egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét.

Ovádi Péter szerint, bár azóta, hogy kötelezően chippel kell megjelölni az ebeket, jelentősen csökkent az ebrendészeti telepekre bekerülő kutyák száma, még így is több mint 17 ezer kutyát fogtak be 2020-ban az ebrendészek. A program az előzetes tervek szerint 2021 év végéig tart, a résztvevő ebek kijelölése központilag történik. Az összes műtétet 70 százalékban szukákon végzik el.

Van még elmaradás a kistelepüléseken

Kádár Tamás, balatonlellei állatorvos azt tapasztalja, hogy egyre többen döntenek az ivartalanítás mellett, ennek ellenére több ilyen beavatkozásra lenne szükség. – A kisebb településeken még mindig kevesebb az ivartalanítás, holott a beavatkozás többek közt mérsékli az ebek domináns viselkedését, visszafogja szökési hajlamukat, de csökkenti az időskori megbetegedések, például a daganatok előfordulásának esélyét is – sorolta az állatorvos. Megjegyezte: fontos, hogy nem csak a kutyák, hanem a macskák esetében is szükség van ezekre a beavatkozásokra annak érdekében, hogy a nem kívánt szaporulatot megelőzzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában