időnyerő stratégia

2021.04.10. 11:30

Egy hónap haladékot kaptak a tb adósok

Csaknem egy hónap haladékot kaptak tajszámuk érvényesítésére azok, akik legalább félévnyi tartozást halmoztak fel egészségügyi járulékból. Idén februárban jogszabály lépett hatályba, amely szerint a hat hónapja nem fizetők számára a tajszám érvénytelenítése után fizetőssé válik az egészségügyi ellátás.

Turbéki Bernadett

Somogyban a február végi adatok alapján 10 ezer magánszemélynek volt egészségügyi járuléki tartozása összesen 251 millió forint értékben. A legmagasabb hátralék 54 ezer 260 forint volt. A jelenlegi adatok szerint 2500 somogyinak van hat hónapot meghaladó tartozása. A hátralékok rendezése folyamatosan zajlik Somogyban is a NAV tájékoztatása szerint.

Február 26 óta országosan egyébként 21 ezerrel csökkent a hátralékosok száma, ám a március 10-i adatok alapján még mindig csaknem 55 ezren tartoztak legalább hathavi társadalombiztosítási díjjal. Ez fejenként legalább 48 ezer forintot jelent.

– Nagyon ritkán, két-három havonta találkozom olyannal a körzetemben, hogy valakinek nem rendezett a jogviszonya – mondta Jaczó Nóra kaposvári háziorvos. – Az elmúlt időszakban nem növekedett a számuk. Ha valakinek inaktív a tajszáma, annak erre felhívom a figyelmét és egy formanyomtatványt töltetek ki vele. Hozzátette: körzetfüggő, hogy mennyi érvénytelenített tajszámmal találkoznak az orvosok.

– Ha eddig azt jelezte a rendszer, hogy valakinek nincs rendben a társadalombiztosítási jogviszonya, ugyanúgy felírtam a receptet neki, mintha minden rendben lenne, a gyógyszertárban dől el, milyen kedvezmény járhat neki az orvosság után – mondta Fekete Julianna háziorvos.

– Minden recepthez tartozó tajszámot ellenőrzünk a kilencvenes években bevezetett hardver segítségével – mondta Szabó Péter, a Somogy Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke. – Ritkán találkozunk olyan esettel, amikor inaktív a tajkártya, mert először az orvos találkozik az inaktív jogviszonnyal – tette hozzá. Az inaktív tajkártyák tulajdonosait ugyanúgy megilleti a sürgősségi és életmentő beavatkozás, ám előfordulhat, hogy utólag ki kell nyitniuk a pénztárcát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai valamennyi hátralékost több alkalommal levélben értesítettek. Most további egy hónapos haladékot kaptak a tartozók, hogy rendezzék hátralékukat. Méltányossági alapon igényelhetnek fizetési kedvezményt, méltányossági alapon mérséklést, indokolt esetben elengedést.

Aki alacsony jövedelme miatt kerül fizetésképtelen helyzetbe, és azt a járási hivatalnál jelzi, szociális alapon is jogosulttá válhat egészségügyi ellátásra. Akik pedig vitatják fizetési kötelezettségüket, egyeztetési eljárást indíthatnak a Kormányhivatalban.

A NAV már átadta a március 10-én még tartozók adatbázisát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, hogy a saját nyilvántartásaival is összevethesse. Ezután érvénytelenítik majd az érintettek tajszámát.

Gyakori a tévedés

Többször előfordul, hogy az adózók a tájékoztatás ellenére rossz helyre teljesítik a befizetéseket a NAV szerint. 2020 július1-től a 408-as adónemre, a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlára” kell befizetni a járulékot. Az érvénytelen tajszámokkal kapcsolatosan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) kell fordulni.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában