helyi ötletek

2021.04.12. 20:00

Homoktövist és levendulát is gondoz a somogyi közmunkás

Van, ahol levendulát termesztenek, máshol fekete berkenye és homoktövis ültetvényt hoztak létre somogyi önkormányzatok. Szőlősgyörökben pedig a napokban több mint ezer Irsai Olivér oltványt telepítettek. Hamarosan mangalicák röfögésétől lesz hangos Szenyér település.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Van, ahol levendulát termesztenek, máshol fekete berkenye és homoktövis ültetvényt hoztak létre somogyi önkormányzatok. Szőlősgyörökben a napokban több mint ezer Irsai Olivér-oltványt telepítettek, Szenyér pedig hamarosan mangalicák röfögésétől lesz hangos.

Amerre a szem ellát óriási levendulabokrok terebélyesednek Újvárfalván. Négy éve ültették, azóta a közmunkások gondozzák. – Tavaly illatzsákokat, díszeket készítettünk belőle, amelyeket a lengyeltóti és a budapesti kiállításon is bemutattak – mondta büszkén Horváth Karolina, ki több mint tíz éve dolgozik közmunkásként Újvárfalván. A levendula mellett homoktövis ültetvénye is van a falunak. – Homoktövis lekvárt, szörpöt, levendulapárnákat készítünk és elkészül a nyárra a gyümölcsfeldolgozónk – mondta Kiss Péter Pálné polgármester. – Közmunkásaink több gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tanfolyamon vettek részt.

Bárdudvarnokon a homoktövis mellett fekete berkenyét termesztenek. – Hét éve termesztjük, gyümölcslevek és lekvárok készülnek belőle – mondta Mester Balázs polgármester. – A tavalyi Szedd magad!-akció során sokan vittek a bogyóiból.

Kiskorpádon kendert és málnát termesztenek, Szőlősgyörökben pedig a napokban 1075 Irsai Olivér-oltványt telepítettek egy csaknem fél hektáros önkormányzati területre. Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere elmondta: a közmunkások gondozzák az ültetvényt, de a képviselők között is van hozzáértő, aki segíti munkájukat. – Gyerekként mindenki találkozott metszéssel, szürettel. Szeretném nyári táborok keretében az iskolásokkal is megismertetni a szőlőművelést – mondta.

Malacuk van

Több somogyi településen állattenyésztéssel is foglalkoznak a közmunkaprogram keretében. Somogyudvarhelyen baromfikat és juhokat tartanak, utóbbi mellé Szőkedencsen még kecskék kerültek. Visnyén pedig a marhákat gondozzák a közmunkások. Szenyéren pedig a mangalicák találnak otthonra. – A hónap közepén húsz kilós süldő malac érkezik és tervezzük, hogy baromfit, tyúkot, kacsát is tartunk majd – mondta el Nagy Zoltán polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában