hód lakoma

2021.04.06. 09:00

Horvátországba szorultak a barcsi hódítók

Minden olyan fát bedrótoztak mára, amelyet a hódok rágtak meg a Dráva partján. A barcsi önkormányzat a vízügyi igazgatósággal így próbálja megvédeni a több mint száz növényt a teljes pusztulásról. Nemcsak Barcson, hanem a környező településeken is látni hódokat és rágásaik nyomait.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Tucatnyi fát rágtak körbe a hódok a strandnál Barcson, az önkormányzat dróthálóval próbálja megvédeni a növényeket.

Február végén elsőként mintegy ötven fát keríttek körbe és figyelik, hogy mennyire lesz eredményes ez a megoldás. A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság biztosította a drótot és a helyi városgazdálkodás munkatársai végezték el a körbekerítést. Koós Csaba, Barcs polgármestere elmondta, több lakossági panasz is érkezett már a városhoz a hódok által megrágott fák miatt, az idei évben tömegesen okoznak problémát a településen. Megjegyezte, a hód védett állat, kilőni és irtani nem szabad. – Hosszú távú következtetést levonni ma még nem lehet a dróthálós védelem hatékonyságáról, de úgy tűnik, hogy a bekerített fákat már nem rágták tovább a hódok – mondta el a polgármester. – Az utóbbi napokban vizsgálták a körbekerítés hatékonyságát és a szakemberek azt állapították meg, hogy az elkerített fák nagyrészt épek maradtak, és a korábban kidöntött növények törzsén lévő kérget rágták le az állatok. Horvátországban ugyanakkor megemelkedett a hódok által okozott károk mértéke a barcsi védekezés óta – mondta Koós Csaba. – Érkezik a tavasz, és ezzel együtt a hódok táplálkozása is megváltozik. A friss hajtások adnak nekik bő táplálékot, így a reményeink szerint a következő télig már nem döntenek ki több fát a Dráva mentén.

– Telefonommal magam is készítettem már felvételt horgászat közben, ahogy a Rinyában úszott egy hód – mondta Jáger Gábor, Babócsa polgármestere. Hozzátette: nem egy, hanem több állat jelenlétéről tudnak a település környékén, amelyek a fákat megrágják és emiatt sok növény bedőlt a vízbe. – Azt gondolom, hogy nagyon jól érzik itt magukat a hódok, de több kárt csinálnak, mint hasznot, összefogással, akár áttelepítéssel optimálisra kellene csökkenteni az egyedszámukat a környéken – jegyezte meg a polgármester.

Az áttelepítésük nem megoldás

– A hódokat 2007-ben kezdték el betelepíteni, mert annyira megfogyatkozott a számuk. A Dráva mentén rendkívül jó életteret találtak maguknak,és ennek következtében nagyon elszaporodtak mára – mondta el Kozma László, Vízvár polgármestere. – Nálunk elég nagy az ártér, ezért mifelénk nem jelentkezett ez a gond, de a Rinya mentén mi is láttunk már hódok által megrágott fákat.

Az áttelepítésüket nem javasolják a természetvédelemi szakemberek, mert az átköltöztetett családok helyén azonnal újak telepednének le.

Növekvő hódpopuláció a visszatelepítés nyomán

Az elmúlt években a nagyobb vízpartok közelében megnőtt a hódpopuláció, s még azok is láthatnak a méretes – mintegy 75-100 centiméteres – állatokból, akik azelőtt el sem tudták képzelni, hogy valaha még előfordulnak ezek az élelőlények vidékünkön. A Duna mente után, egyértelműen a Drávánál is visszatértek Európa legnagyobb rágcsálói, de akár a kertben is összefuthatunk a fák törzsét igencsak kedvelő állattal. A déli határfolyónál tizenhárom éve telepítették vissza a hódokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában