áldatlan állapotok

2021.04.27. 17:26

Indiában küzd a vírussal a Krisna-völgy sajtóreferense

Indiában küzd a koronavírus mutánsával Fodor Kata, a Krisna-tudatú hívők Közösségének kommunikációs referense. A magyar fiatal Delhiben gyógyul otthonában. Az állami és magán kórházak annyira túlterheltek, hogy már minden súlyos beteget sem tudnak fogadni. Egyes szakvélemények szerint az indiai mutáns négyszer olyan agresszívebben terjed, mint a korábban megjelent koronavírusok.

Góz Lilla

Fodor Kata másfél hónappal ezelőtt érkezett meg Indiába. Delhibe hit-és magánéleti okokból költözött és egy héttel ezelőtt gyengének érezte magát és nagyon fájt a feje.

– A fejfájásom mellett éjjel 39 fokos lázam lett, egy nap alatt rengeteget romlott az állapotom és nehéz volt levegőt venni, nagyon köhögtem – sorolta Fodor Kata. Egy fizetős PCR tesztre ment, amely eredményét másnap megkapta, hogy pozitív. Az egészségügyi intézmények túlterheltsége miatt nem várt állami tesztre, mert az eredmény átlagosan öt nap lett volna, mire megérkezik. Egy közeli covid kórházba ment, ahol két óra várakozás után ivermectint és antibiotikumot kapott, tüdőröntgenje tíz perc alatt elkészült, ami nem mutatott gyulladást, majd hazament otthonába gyógyulni. Javasoltak neki D-vitamint és ginsenges multivitamint, valamint kapott gyomorvédőt, hogy a gyógyszerek ne viseljék meg szervezetét. Az orvosságok ugyanakkor nem dobozban érkeznek, hanem a levélből kivágva pontosan annyi szem bogyót kapott, ahányat be kell vennie a kúra alatt. A hagyományos, nyugati orvoslást próbálják összekapcsolni az ajurvédával. Azt tapasztalta, hogy napról napra több a beteg Delhiben és nem könnyű ellátáshoz jutni.

– A kórházi várók tömve vannak betegekkel, lógnak le az oxigén maszkok, 40 fok van és folyamatosan mennek a ventilátorok, szerintem ott több vírust kaptunk, mint amennyi bennünk volt, az ellátó rendszer az összeomlás szélén van, a hotelekben is kialakítottak kórházakat, valamint a hadsereg is tábori kórházakat hozott létre – sorolta a fiatal lány.

Hozzátette: volt egy doktornő, aki törött kézzel ment be dolgozni, úgy próbálta ellátni a betegeket. Szerinte az orvosok és nővérek kedvesek és profik, ugyanakkor tehetetlenek, mert sem ágy, sem oxigén nincs már több. Pszichésen nehezen bírja az egészségügyi személyzet a rájuk nehezedő nyomást, egy-egy beteg sikertelen újraélesztése nagyon megviseli őket.

– Nincs egységes mentőszolgálat, amely személyzete tesztelne, csak a kórházaknak van mentője, amelyekkel 2-3 nap határidővel tudnak kimenni a betegért és 48 ezer forintot kérnek a fuvarért, így legtöbben taxival mennek be az egészségügyi intézményekbe – sorolta Fodor Kata. Kiemelte: nagyon felkapott termék lett az oxigén cilinder, amit otthon lehet használni. Egy hete 40 ezer forintot, a napokban már 100 ezret kértek érte, de már ennyiért sem lehetett vásárolni, mind elfogyott.

– Delhi, Mumbai és más nagyvárosok népessége olyan mértékű, hogy lehetetlen kezelni a járványhelyzetet, sokan más államokban lakhelyüktől 100-150 kilométerre keresnek helyet, ahol talán fogadják őket, versenyt futnak az idővel, valamint más régiókból próbálnak oxigént küldeni a nagyvárosokba, és a városrészek közötti szigorú lezárásokkal próbálják megfékezni a járványt, szinte háborús viszonyok uralkodnak – jegyezte meg Fodor Kata. Kiemelte: a szakvélemények szerint az eddigi mutánsokhoz képest az indiai négyszer agresszívebben terjed és gyorsabb lefolyású, valamint többen már 1-2 hónap után újra elkapták. Indiában a tömeges oltásokat egyébként május elsejétől kezdik meg a saját oltóanyagukkal. A tervek szerint minden 18 év feletti felnőtt megkapja a vakcinát, de csak a fertőzés után pár hónapra rá oltanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában