nevelőszülők

2021.04.06. 17:30

A református egyházhoz került a somogyi nevelőszülői hálózat

A százötven nevelőszülő mintegy négyszáz gyermekről gondoskodik megyeszerte.

Lőrincz Sándor

Riport Kovács Istvánnénál és Kovács Istvánnál akik négy nevelt és egy örökbe fogadott gyermeket nevelnek. Képen: Ricsi KORLÁTOZOTT FELHASZNÁLÁS, a képek használata csak a szereplõ gyerekek gyámi hozzájárulásával lehetséges. 20201210 Balassagyarmat Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

Április 1-től a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által működtetett nevelőszülői hálózat egyházi fenntartásba került.

Ezzel a döntéssel egy hosszú, a tanácsi rendszerig visszanyúló, több évtizedes folyamat zárult le Somogyban, s vette kezdetét egy új, a Magyarországi Református Egyház által működtetett struktúra. A fenntartóváltás során az egyházi szakembergárda előreláthatóan épít majd azokra az eredményekre, pozitív kezdeményezésekre, méltán hagyománnyá lett eseményekre, melyek a Somogy Megyei Önkormányzathoz, majd a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központhoz, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Somogy Megyei Kirendeltségéhez köthetők.

Tóth László Norbert, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója elmondta: a mintegy négyszáz somogyi gyermekről gondoskodó, csaknem másfél száz fős, kiterjedt nevelőszülői hálózat folyamatos támogató segítséget kapott az elmúlt esztendőkben, ám az alapot a családi fészek melege jelentette, köszönhetően a munkájukat hivatásnak tekintő nevelőszülőknek, akik szerető szolgálattal fordultak védenceik felé, és nehézségek idején is könnyeiket befelé nyelve léptek a mindennapok „küzdőterére”.

Az igazgató arra is utalt, a Magyarországi Református Egyház története folyamán számos formában bebizonyította már, hogy miként képes irgalmas szeretettel odafordulni a rábízottak felé, hogy kallódás helyett megerősítést, s éltető reményt adjon védenceinek. Elvitathatatlan, hogy a nevelőszülők követendő példát adnak a társadalomnak, hiszen minden gyereknek családban van a helye – hangsúlyozta.

Teremje tovább a gyümölcseit

Tóth László Norbert, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója a váltás előtt levélben mondott köszönetet a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat illetékes vezetőinek, munkatársainak, és a somogyi nevelőszülőknek.

Levelében Füst Milán egyik gondolatát is idézte, miszerint az író minden eddigi tapasztalata azt mutatja, hogy a legnemesebb hivatások egyike a nevelőé, aki a máig legtökéletesebb anyaggal, az emberrel foglalkozik. Aki szülőként, nevelőszülőként, s pedagógusként átélte már e magasztos szolgálatot, s éveken, évtizedeken át tanúja lehetett annak, milyen palánta sarjad a vetésből, az egyetért e megállapítással.

Az igazgató levelében azt kívánta minden érintettnek, hogy ez a szép hivatás továbbra is teremje gyümölcseit Somogyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában