súlyosbítás

2021.04.17. 11:30

Kattan a zárkaajtó a jogsi nélküli sofőrök mögött

Szabálysértésből bűncselekménnyé változhat a jövőben, ha valaki jogosítvány nélkül vezet, sőt azt a sofőrt, akit úgy ült a volán mögé, hogy a hatóságok korábban bevonták a vezetői engedélyét, akár három év börtönre is ítélhetik. Ez áll abban a törvénymódosító javaslatban, melyet a kormány nyújtott be az országgyűléshez.

Kovács Gábor

Az eddigi büntetések ugyanis nem tántorították el eléggé a szabályszegőket, mint ahogy ezt a napi rendőrségi statisztikák is bizonyítják. Most ha valaki jogosítvány nélkül vezet, akkor a jelenleg hatályos jogszabályok szerint leginkább pénzbírsággal sújtható. A Büntető Törvénykönyv (BTK) legújabb módosítási javaslata szerint viszont a jövőben a jogosítvány nélküli vezetés bűncselekménynek számítana és börtönbüntetést is kiszabhatna érte a bíróság.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen ad tájékoztatást arról, hol buktak le az eltiltott sofőrök a megye útjain. Legutóbb Ladon akadt fenn az ellenőrzésen egy 37 éves gépkocsivezető, akit Baranyában már eltiltottak az autóvezetéstől, őt a barcsi rendőrkapitányságon szabálysértési őrizetbe vették.

Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a somogyi rendőrök évente átlagosan százötven eltiltott járművezető ellen indítottak eljárást.

– Az eltiltott sofőrök a közúti közlekedés időzített bombái, hiszen eleve azért tiltották el őket a vezetéstől, mert előzőleg jogosítvány hiányában vettek részt a forgalomban – mondta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Tehát még a legalapvetőbb KRESZ-szabályokkal sem voltak tisztában, nem részesültek járművezetői képzésben, vagy valamilyen kirívó szabálytalanság, például ittas járművezetés miatt a vezetői engedélyüket korábban bevonták.

Előfordul, hogy más közlekedésrendészeti szabályszegést, illetve bűncselekményt is elkövetnek az eltiltott sofőrök, azonban erről külön statisztika nem készül. Az eltiltottak egy részének ittas vezetés miatt vették el a vezetői engedélyét, náluk gyakran megesik, hogy a szabályokat szándékosan áthágva, minden mindegy alapon továbbra is ittasan közlekednek.

Más elbírálás alá esik az eltiltott sofőr

Az engedély nélküli vezetés és eltiltás hatálya alatti járművezetés fogalmát gyakran összekeverik, figyelmeztet Orbán Zoltán. Ha valaki nincs eltiltva ugyan, de még sincs jogosítványa, és úgy vezet, akkor a helyszíni bírság összege 45 ezer forint, a szabálysértési eljárás büntetése pedig 90 ezer forint. Ez utóbbi esetben a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, maximum 12 hónapra. Ha azonban valaki az eltiltás hatálya alatt vezet, akkor jelenleg 300 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, 180 óra közérdekű munkával vagy 60 nap elzárással sújthatja a bíróság. Hasonló büntetés mellett a bíróság ilyenkor mindig járművezetéstől eltiltást is alkalmaz. Ha fél évre vagy annál hosszabb időre van eltiltva a sofőr minden esetben utánképzést kell végeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában