felelős ebtartás

2021.04.20. 14:00

Képzésen kell majd részt vennie az örökbefogadó gazdinak

Gazdijogsi néven indít online képzést a kutyatartóknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert az állatvédelemhez szemléletváltást és oktatást tartanak szükségesnek. A cél, hogy ebet örökbe fogadni vagy vásárolni később csak ilyen jogosítvánnyal lehessen Magyarországon.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés szeptembertől indul. A tananyag sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és viselkedési problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is. A kezdeti elméleti tananyag később gazda–kutya gyakorlati képzéssel bővülne. A cél, hogy a képzés teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak.

Külföldön ez már jól működik, hívta fel a figyelmet erre Simon Ivett, a Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke. Mentett kutyákat visznek Ausztriába és Svájcba, s az ezekben az országokban működő társszervezeteik hirdetik meg a somogyi kutyákat. Mindkét országban komoly tanfolyamhoz kötik az örökbefogadást.

– Ha egy kutyára jelentkezik valaki, akkor első körben egy kérdőívet kell kitöltenie – mondta a nagyatádi állatvédő. – Ha ennek eredménye megfelelő, akkor kimegyünk egy környezettanulmányra, ahol még arra is kitérnek, hogy négy óránál többet ne legyen otthon egyedül a kutya.

Nagy szükség lenne a képzésre, de félő, hogy éppen ahhoz a réteghez nem érnek el, amelyiknél leginkább problémás az ebtartás, tartja Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány elnöke. Szerinte hasznos lenne, ha kutyakiképzők adnának tanácsot a gazdiknak.

– Fontos, hogy a tanulni vágyók segítséget kapjanak, hiszen néhány jó tanács sokat segíthet abban, hogy másként tekintsenek a kedvencükre – mondta a siófoki állatvédő. – Nemcsak azokra kell gondolni, akik nem tudják értelmezni az állatvédelmi törvényben szereplő „jó gazda gondossága” kifejezést, hanem azokra is, akik gyerekként kezelik a kutyájukat, és nem tudják felmérni, hogyan kellene bánni vele ahhoz, hogy kontroll alatt tudják tartani. Vagyis még azoknál a gazdáknál is lehetnek gondok, akik szeretik a kutyájukat.

Szigorúan ellenőrzött örökbe adások

Azok, akiktől el kell venni a kutyákat, mert mondjuk rossz körülmények között tartják őket, nem fognak foglalkozni a képzéssel, állítja némileg szkeptikusan Biczák Balázs, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője. Állatot örökbe fogadni Barcson is csak szigorú feltételek mellett lehet, mindig szerződést kötnek az új gazdával. Biczák Balázs a kutyákat mindenhová személyesen szállítja ki száz kilométeren belül, és annál ott sem hagyja, aki nem fogadja el a feltételeket. Később is ellenőrzi, hogy megfelelően tartják-e az ebeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában