védekezés

2021.04.18. 14:40

Készenlétben a generátorok: elindult a somogyi jégelhárítás

Elindult a jégelhárítás Somogyban. Megyénkben 63 jégesőelhárító talajgenerátort helyeztek üzembe a napokban. A rendszer sikeres működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának adatai is igazolják, tavaly ugyanis Somogyban 8337 hektárra jelentettek be károkat, ebből mindössze két százalék volt a jégkár.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Harmadik éve kezeli Kovács Zsolt édesapjával, Kovács Józseffel együtt Somogyjádon a francia minta alapján működő jégesőelhárító rendszert. Már márciusban megérkezett hozzájuk az összes szükséges alapanyag.

– A védekezési módszer nem változott, továbbra is az elégetett ezüst-jodid a feláramló meleg levegő segítségével jut a magasba, ahol a vízcseppeket megfagyasztva kisebb jégszemeket alakít ki – magyarázta a berendezés működését a talajgenerátor kezelője.

Hozzátette, egy mobilapplikáció segítségével kapják a jelzést, mikor mit kell tenniük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat naponta három alkalommal ad információt a rendszer üzemeltetői számára. A jégkárriasztást minden esetben járási szintre lebontva kapják meg.

Tavaly Somogyjádon összesen hetvenöt alkalommal indították el a berendezést, idén pedig szeptember 30-áig végzik a jégelhárítást. – Több a pozitív visszajelzés, mint a negatív, de sokan még mindig azt hiszik, hogy a jégelhárítás miatt nem esik eső, holott ez nem igaz – jegyezte meg Kovács Zsolt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának köszönhetően 2018 óta nemcsak a régióban, hanem már országszerte működik a jégeső elhárítás. A francia minta alapján működő rendszert a Nefela Dél-Magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés kezdte el a régióban és az elmúlt években több mint hetven százalékkal csökkentették a jégveréseket a különböző mezőgazdasági területeken.

Feleakkora kár

– Somogyban 2018-ban hatvanhat esetben, két évvel később 2020-ban pedig negyvennyolc esetben üzemelt az ötvenkilenc manuális és négy automata talajgenerátor – mondta el érdeklődésünkre Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: a megyében 8337 hektárra jelentettek be károkat, ebből mindössze két százalék volt a jégkár. Az időjárás változékonysága miatt 2019 óta nem május elsején, hanem már korábban, április 15-én indul a jégeső elhárítás országszerte. A jégkármérséklő rendszer működésének hatékonysága a biztosítók adataiban is megfigyelhető, míg 2017-ben 6,3 milliárd forint volt, addig az utóbbi években feleakkora volt a jégkár kifizetése hazánkban.

A horvát, illetve a szerb jégeső-elhárítási területek délről csatlakoznak a magyar területhez, az ottani elhárítási tevékenység javítja a mi rendszerünk hatékonyságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában