falugondnok

2021.04.11. 10:00

Kulcsfigurákat képez a megye

MW

Már csak egyetlen nap maradt arra, hogy jelentkezzenek településeink a falugondnoki képzésre, mely idei évtől a megyei önkormányzat feladatai közé tartozik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosítása szerint – tájékoztatta lapunkat Huszti Gábor. A Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a falugondnok személye kiemelten fontos egy-egy település életében, hiszen a szociális alapellátás egyik kulcsfigurája ő, aki talán a legjobban ismeri az ott élők örömeit, gondjait.

Komplex, sok ismeretet igénylő munkakörről van szó, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy arra rátermett, megfelelően képzett személy töltse be azt. Tudni kell azonban azt is, hogy nem mindenhol és nem minden formában alkalmazhatnak erre a munkára valakit, hiszen a falugondnoki szolgálat ezer lakosnál kisebb településen engedélyhez kötötten működtethető. Utóbbi az aprófalvas Somogyban kiemelt jelentőséggel bír, sok helyen elkél az effajta, szakszerű segítség.

A szakszerűség érdekében vezették be, hogy a munkakör betöltésének feltétele a falu- és tanyagondnoki képzésen való részvétel, tanúsítvány megszerzése. A képzés célja a falu- és tanyagondnok felkészítése a kistelepüléseken végzendő alapfokú szociális szolgáltató feladatok ellátására és a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel való kapcsolattartásra. Emellett fel kell készülniük a rászorulóknak megfelelő segítségnyújtásra, emberi kapcsolatok ápolására a település lakosaival, rászorulóival.

Feladataik közé tartozik a hagyományok, az összefogás erősítése, a közösségi alkalmak megteremtése. Ebben vállal szerepet a megyei önkormányzat. Jelenleg zajlik a települési igények felmérése, a képzés előkészítése. A falugondnok jelöltek pedig március 31-ig jelentkezhetnek a képzésre.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában