Járványügy Somogyban

2021.04.05. 20:00

Leterheltek a temetők és a szolgáltatók is Somogyban

A koronavírus-járvány miatt jelentősen leterheltek a somogyi temetők, alig győzik a munkát a temetkezési vállalkozók. A járvány emberéleteket nem kímélő tombolása erősen meglátszik a temetésszámon. Több mint kétszer annyi somogyit veszítettünk egy hónap alatt, mint egy évvel korábban. A mögöttünk álló hónapban 216 temetést regisztráltak, míg egy évvel korábban 95 temetés volt 2020 márciusában.

Koszorus Rita

Fotó: Lang R.

A megyében a legtöbb búcsúztatást a Somogy Temetkezési Kft. végzi, nagyjából a Somogyban történt halálesetek felénél a társaság munkatársaival találkoznak a hozzátartozók a céghez tartozó két kaposvári, illetve balatonlellei, balatonszárszói, csurgó, nagyatádi és marcali temetőkben. A társaság naprakész online adatbázisából pontosan kiolvasható, hogy tavaly az első negyedévben közel 400, idén viszont már 545 temetés volt.

– Azt látjuk, hogy drasztikusan emelkedik az elhunytak száma és a temetések száma is jelentősen megnőtt – mondta lapunk kérdésére Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: arra számítanak, hogy a következő hetekben is sajnos több lesz az elhunyt, így a temetés is.

 

Tavaly, az év első hónapjaiban kevesebb volt a temetés, mint egy évvel korábban. Ez azonban az idő előrehaladtával és a járvány terjedésével változott.

 

Hiszen 2020 áprilisától folyamatosan emelkedett a temetkezések száma, a legtöbb decemberben volt. Akkor 225-ször szólalt meg a lélekharang a Somogy Temetkezési Kft. által szervezett temetéseken.

 

A legtöbb esetben Kaposváron és környékén helyeztek örök nyugalomra elhunytakat, a társaság adatai szerint tavaly december harmadik hetében volt a legtöbb temetés a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében, és összességében az év utolsó hónapjában sok volt a temetés, 150. Jelentősen megnőtt az elhunytak száma Nagyatádon és környékén is, hiszen míg „békeidőben” egy hónapban 14-15 temetés volt a dél-somogyi városban és a 20 közeli adat magasnak számított, addig tavaly és idén is volt már olyan hónap amikor ez 30-ra kúszott fel.

2020-ban a Somogy Temetkezési Kft. 1590 temetést végzett, idén az első hónapban pedig már 545-öt.

Puskás Béla arra számít, hogy Somogy megyében ősszel többen haláloznak el, de hozzátette: úgy látja, a somogyi egészségügyi intézmények erre felkészültek. – Adottak a megfelelő feltételek a kisebb kórházakban is. Ha a halottak száma nő, a bürokrácia pedig lassú, akkor ez okozhat gondot. Egyéb esetben a hamvasztást és koporsós temetéseket is normál ütemben végre lehet hajtani.

Igaz, munkatársaik rendkívüli módon leterheltek – tette hozzá a társaság ügyvezető igazgatója. – Egyre nehezebben bírjuk munkaerővel, eddig hat kollégám fertőződött meg koronavírussal – mondta. – Ketten szállításban vettek részt és csak egyiküket tudtuk pótolni. Hiszen egyre nehezebb munkatársakat találni, nincs jelentkező. Ennek ellenére a munkát el kell végezni. Erőlködve, de úgy látom, hogy bírjuk.

Valamivel jobb a helyzet a megye kisebb településein, ezt mondta Törzsök Szabolcs, a Törzsök Temetkezés vezetője és tulajdonosa kérdésünkre. Hozzátette: a megye északi és középső településein temetnek, átlagosan naponta 1-2 elhunytat, de olyan is előfordul már, hogy akár 6 búcsúztatást tartottak.

Fotóillusztráció: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában