nemzetközi lehetőségek

2021.04.07. 14:00

Nagy hal lett a kis tengerben a török pedagógus

A 27 éves Bahadir Bekdas tanárként képzelte el az életét. Törökországban egyetemre járt, ám egy nemzetközi program örökre megváltoztatta életét és nézőpontját. Olyan ismereteket szeretne átadni a fiataloknak, amelyek birtokában könnyebben boldogulhatnak az életben. Most egy éven át Kaposváron gyűjt tapasztalatot.

Turbéki Bernadett

Önkéntesként érkezett Kaposvárra a Compass Egyesülethez januárban Bahadir Bekdas. A török fiatalember 2016-ban diplomázott általános iskolai tanárként. Hazájában bármikor elhelyezkedhetne szakmájában, ám neki más tervei vannak, amióta 2014-ben Romániában részt vett az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) két hónapos programján.

Úgy érezte, már nem az általános iskolásokat, hanem egy másik korosztályt segítene szívesebben a tudásával.

– A Romániában töltött két hónap megváltoztatta a szemléletemet – mondta Bahadir Bekdas. – Bár a tanítást is szeretem, rájöttem, hogy az önismeret, a szociális képességek, a közösségi élet, az életvezetés fejlesztése legalább akkora hangsúlyt kell kapjon a felnövekvő generációk esetében, mint a lexikális tudás, a klasszikus tananyag. Minden lehetőséget megragadtam, hogy magamat is fejlesszem – tette hozzá a török fiatalember, aki Romániából hazatérve azonnal jelentkezett a Török Nemzeti Iroda programjára, s mára tréner és projektmenedzser lett.

– Ahogy az üzleti területen, úgy az ifjúság körében is szükséges a partnerség kiépítése a közös célok elérése érdekében – mondta Bahadir, aki a Vöröskereszt önkéntesei és az egyetemisták elnöke lett, külföldi önkéntesek fogadásában és akkreditációs folyamatában vett részt, önkénteseket toborzott a Vöröskeresztnek.

Hazájában egy civil szervezetet is létrehozott, hogy a fiatalokhoz könnyebben eljuttassák a kihasználható lehetőségeket. – Azt tapasztaltam, hogy gyakran pont azokhoz nem jut el a lehetőség híre, akikhez kellene. Ezért szeretnék segíteni, hogy megmutathassam a fiataloknak a bennük rejlő lehetőségeiket, és azokat is, amelyek körülveszik őket — mondta a fiatalember, aki arra is rájött, hogy a leghitelesebb akkor tud lenni, ha a programot ő maga írja. – Többségében olyanok írják az ifjúsági projekteket, akik az idősebb korosztályokhoz tartoznak, s kevéssé ismerik ennek a generációnak a jellemzőit és igényeit – mondta a fiatalember, akit eredetileg Budapestre vártak. Egy barátjától azonban jókat hallott Kaposvárról, és ezért inkább a somogyi megyeszékhelyet választotta.

– El kellett döntenem, hogy kis hal leszek egy nagy tengerben, vagy nagy hal egy kis tengerben. Ez utóbbi mellett döntöttem, mert itt több lehetőséget érzek. A Compass Egyesület egymaga nagyobb területet fog le, mint a fővárosban bármelyik hasonló szervezet. Szeretném kihasználni, hogy itt nagyobb teret kapok terveim megvalósítására – tette hozzá.

A tapasztalatszerzés most fontosabb az ifjú tanárnak

Törökországban egy évvel ezelőtt minden oktatási intézmény digitális oktatásra tért át, és csak most tettek bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy újra nyithassanak. Bahadir Bekdas emiatt könnyebb szívvel utazott Magyarországra, nem kellett kötelezettséget vállalnia az oktatás terén.

– Jelenleg két napig járnak a gyerekek iskolába, aztán hármat otthonról tanulnak – árulta el Bahadir Bekdas, aki megérkezésekor vállalta a kötelező karantént is azért, hogy Kaposváron lehessen. – Lehetőségem lett volna tanárként folytatni a pályafutásomat, és egy civil szervezethez is hívtak. Nehéz lett volna a kettő között dönteni, ám a járvány miatt kialakult helyzet úgy hozta, hogy egy harmadik lehetőséget válasszak. A tapasztalatszerzés nekem most fontosabb. Arra vágyom, hogy ha az önkéntességem éve véget ér a Compassnál, az itt szerzett partnerkapcsolatokat tovább építsem a nemzetközi porondon – mondta Bahadir Bekdas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában