életbiztosítás

2021.04.17. 20:00

Nem minden esetben fizet a biztosító a koronavírusban elhunyt után

Nem minden esetben fizet a biztosító akkor, ha valakinek a hozzátartozója a koronavírus miatt veszíti életét. Több olvasónk jelezte és tette közzé a közösségi oldalán, hogy hiába fizették évek óta a biztosítási díjat, semmit sem kaptak.

Marosi Gábor

Fotó: Shutterstock

Több olvasónk is jelezte, nem minden esetben fizet a biztosító akkor, ha valakinek a hozzátartozója a koronavírus miatt veszíti életét.

Tobak Ferenc, az egyik biztosítási alkusz cég ügyvezetője elmondta: nem mindegy, hogy milyen biztosításunk van. – Akinek életbiztosítása van, annak halál esetén muszáj fizetni – kezdte Tobak Ferenc. – A halál­eset az haláleset, ezért ha valaki koronavírus-fertőzés miatt hal meg, az ugyanolyan oknak számít, mint bármilyen más betegség – hangsúlyozta a szakember. Baleset-biztosításnál azonban nem ennyire egyszerű a helyzet – folytatta. – Ha valaki autóbalesetet szenved, bekerül a kórházba, megműtik, de véletlenül elkapja a koronavírus-fertőzést és meghal, a kórházi zárójelentésre pedig haláloknak Covid-fertőzést írnak be, akkor nem jár kártérítés. A biztosító ugyanis hivatkozhat arra, hogy nem a baleset miatt vesztette életét a biztosított – mondta az alkusz cég ügyvezetője.

Egy olvasónk arra a problémára is rámutatott, hogyha valaki koronavírus-fertőzés miatt hal meg és életbiztosítása van akkor is előfordulhat, hogy a hozzátartozói nem kapnak pénzt. Ez akkor lehetséges, ha a biztosító időközben módosította a szerződés feltételeit. Erről papíralapú vagy elektronikus levelet küldenek, melyet érdemes alaposan elolvasni. Sok esetben ugyanis leírják, ha az ügyfél 15 napon belül nem reagál, akkor azzal automatikusan elfogadja a szerződésmódosítást.

Ozsváth Ferenc ügyvéd megkeresésünkre elmondta: a biztosítási jogban az írásbeliség formakényszere áll fenn. – Magyarul, a szerződéseket írásban kell megkötni és módosítani is. A biztosító akkor jár el korrekten, ha egy írásban megkötött szerződés módosítására írásban tesz javaslatot, nem pedig elektronikusan (e-mailben). Viszont, ha valaki korábban elektronikusan, az interneten keresztül kötött szerződést a biztosítóval, akkor ugyanebben a formában módosítható a dokumentum. Bár nem gondolom, hogy egy sokmilliós életbiztosítást valaki így kötne meg – tette hozzá Ozsváth Ferenc.

Az ügyvéd szerint az is előfordulhat, hogy a papíralapú szerződésbe belefoglalták, hogy a felek a jövőben elfogadottnak tekintik az elektronikus (e-mail) üzenetváltást is. Ebben az esetben a biztosító jogosan módosíthatja a szerződést így. Ozsváth Ferenc azt javasolja, aki levelet kap a biztosítójától, alaposan olvassa el, és ha nem szeretné, hogy módosuljanak a feltételek, akkor erről a biztosítónak 15 napon belül írásban küldjön egy tértivevényes levelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában