helyi termék

2021.04.20. 11:30

Nemcsak a jó portéka, hanem egy közösség csábít Petörkére

Bár télen némileg visszaesett a látogatók és árusok száma, a hétvégén újra sokan látogattak el a bárdudvarnoki tó partjára. A Petörke Portéka gyökeret vert, a járvány sem tudta elriasztani a helyi termékek kedvelőit.

Kovács Gábor

A kaposvári Vonyó Károly hallotta, hogy van egy olyan helyi piac Bárd­udvarnokon, melyet érdemes megnézni, ezért a feleségével érkezett, hogy utánajárjon az igazságnak. Azt mondta, amit látott, arról győzte meg, a helyi piacokat érdemes lenne több támogatással fejleszteni. Szintén Kaposvárról jött Sütő Andrea, aki olajat, sajtot, mézet vásárolt. Homoktövis is került a kosarába, egész télen fogyasztották, nem is lett semmi bajuk, állította.

A helyi piacokra céltudatos vevők járnak, tapasztalta Helman Margit, akinek az asztaláról a pácolt fürjtojás gyorsan elfogyott. Füstölt mangalica-hús­árut, szalonnát, kolbászt, szalámi hozott Somogysárdról egy házaspár. Negyven kocát tartanak a faluban. – Egyre inkább rászoknak az emberek arra, hogy olyan helyi termelőktől vásároljanak, akiket ismernek, akikben megbíznak, akár a gazdaságukban is szétnézhetnek – mondta Fülöp-Sági Judit mangalicatenyésztő.

Több mint tíz éve alakult a petörkei piac, ahol eredetileg a kismamák jöttek össze, hogy az otthon készített sütiket árusítsák. – Ez több mint egy piac, egy igazi közösség, szögezte le a szervezők nevében Sziklai Ágnes, aki szerint zöldségben még lenne hová fejlődni. Virág viszont van bőven, és az emberek már szívesen ültetnének is, csak az időjárás még nem kegyes, mondta a bárdudvarnoki Ambrus Marianna.

Mézért jött a közeli utcából másfél éves kisfiával Stadlerné Szecsődi Nóra. A kaposfői méhészetben a férje és a méhek „koprodukciója” a termés, mondta tréfásan az árus, Medgyesi Ildikó, bár az idén a méhészek helyzete nem éppen vidám. Tavaly jó minőségű mézük volt, de az időjárás viszontagságainak köszönhetően nem túl sok.

A Zselic délnyugati erdejében élünk, egy önfenntartó gazdaságban, mutatkozott be a következő árus, Papp Adrienn. Vásárosbérc régi szőlőhegyén tartanak törzskönyvezett Jersey-szarvasmarhákat és alpesi kecskéket, a tejet feldolgozzák és értékesítik. Különleges, magas zsírtartalmú sajtokat, tejterméket állítanak elő, az árujukért odatalálnak a petörkei piacra a vevők, ahogyan a többi helyi termelőt is keresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában