drágább húsok

2021.04.24. 14:00

Nemsokára jöhet a kétezer forintos csirkemellfilé

Drágulnak a takarmány-alapanyagárak, akár 15–20 százalékkal elszállhat a hús ára, a csirkemellfilé kilója hamarosan megközelítheti a 2000 forintos kiskereskedelmi árat. Sok vásárló már így is az akciós húst tudja csak megfizetni.

Harsányi Miklós

– Ha ilyen őrült áremelés lesz, akkor vasárnaponként csirkemell helyett majd beérem felső combbal – mondta egy középkorú asszony szerdán a piacon. Az egyik húsüzletben kilónként 1699 forintért árulták a csirkemellfilét, a comb kilója 699 forint volt, a csontos csirkemellé 1099 forintba került. Gém Imre egyéni vállalkozó azt mondta, a feldolgozók az utóbbi években általában kétszer, áprilisban és szeptemberben emelték a csirkehús árát. A takarmány világszerte drágul, ami alapjaiban befolyásolhatja a hús­árat, s ráadásul az egyéb járulékos költségek is megugrottak.

– A csirkehús drágulásáról szóló híreket hallottam, ám egyelőre nem küldtek hivatalos értesítést – mondta Gém Imre. – Három feldolgozótól kapjuk a friss terméket, s az emelés előtt rendszerint két héttel korábban szoktak szólni. Ha tényleg ilyen mértékben ugranak az árak, akkor a csirkemellfilé kilója nálunk is a 2000 forintot közelíti majd. Szerintem egy nagyobb húsdrágulás átmenetileg kisebb forgalomcsökkenést okozhat egyes helyeken, az áremeléssel párhuzamosan ugyanis nem nőnek a keresetek. S az is biztos, nem lehet a végtelenségig árat emelni.

Korpics Tibor, a kaposvári Kapos Friss-hús Kft. ügyvezető igazgatója szerint a takarmányárak növekedése a sertéshús árát is befolyásolja. Idő kérdése, hogy a feldolgozók mikor lépnek az ügyben. Szántó József, a nagybajomi húsüzlet tulajdonosa azt mondta: ha bekövetkezik a 15–20 százalékos húsárnövekedés, akkor mindent megtesznek, hogy ebből a vásárlók minél kevesebbet érezzenek. Inkább kisebb haszonnal dolgoznak, s megpróbálják lefaragni a szállítási költségeket, de nem akarják elveszíteni a vevőiket. Előfordulhat, hogy a két mozgó húsboltjuk heti egy-két alkalommal ritkábban gurul majd a környező településekre.

– Azt nem szabad elfelejteni, hogy mások a lehetőségek Budapesten vagy Székesfehérváron és itt a környéken – hangsúlyozta. – A nagyvárosban egy segédmunkás naponta akár 15 ezer forintot is megkereshet, míg korántsem biztos, hogy helyben ennyit visz haza egy jól képzett szakmunkás. Bár kapható marha vesepecsenye és hízott kacsamáj is nálunk, de legnagyobb mennyiségben az olcsóbb csirkehúst keresik. Szerintem ha a sertéshús is drágul, könnyen előfordulhat, hogy aki eddig alkalmanként két kiló tarját vett, ezután másfél kilót kér.

Csajághy Károly, kaposvári nyugdíjas: – Hallottam, hogy nagyon megnőhet a csirkehús ára, így a heti bevásárlás akár több ezer forinttal drágulhat. Nagyon szeretem a rántott húst, rendszeresen a piacon, illetve a szaküzletekben szerzem be az alapanyagot, s figyelek arra, hogy friss, helyi áru legyen. Egyik kedvencem a karaj, s ha az utóbbi időben tapasztalt folyamat marad, akkor ezért is többet fizethetünk.

Steinbacher Árpád, kaposvári nyugdíjas: – Hihetetlen, hogy milyen árakkal szembesülünk a boltokban. Eddig azt gondoltam, hogy csak a sertéshúsért kell ilyen sokat fizetni, s legalább a csirkét annyiért vehetjük még egy darabig, mint eddig. Persze nem csak az alapélelmiszerek ára van az egekben, hanem a zöldségé és a gyümölcsé is. Érdemes figyelni majd az akciókat és ott beszerezni a húst.

Fáncsi Alexandra, balatonlellei gyesen lévő édesanya: – Durván hangzik, ha tényleg 2000 forint körül adják majd a csirkemellfilé kilóját. Időnként szoktam ebből is vásárolni, de ha tényleg ennyi lesz, akkor nyilván ritkábban kerül nálunk az asztalra. Tudom, egészséges, fehérjedús, ám szerintem ennyit kevesen tudnak fizetni. Általában sertéshúst vásárolunk, jellemzően combot és karajt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában