régi lomok

2021.04.16. 20:00

Összegyűjti mások felesleges tárgyait a kevesebb hulladék reményében

Egy mezőcsokonyai édesanya úgy döntött, összegyűjti a másoknak feleslegessé vált tárgyakat. Azt reméli, így talán kevesebb hulladék kerül az erdőkbe is.

Marosi Gábor

Ruhák, műszaki eszközök, bútorok és porcelánok is fellelhetőek az egyik mezőcsokonyai családi ház udvarán. Androsovics Karolina tavaly augusztusban kezdett el foglalkozni a lomokkal. Az édesanya maga is megszállottja a régi dolgoknak, szeret turkálni a másoknak már csak hulladéknak számító kacatok között, hiszen közöttük sok olyan van, amelyeket újra lehet még használni.

– A lányomék kaptak használt ruhákat, azzal indult el a lomiudvar – mondta el Androsovics Karolina. – Meghirdettem a közösségi oldalon, hogy van nálunk pár zsáknyi ruha és gyakorlatilag egy hétvége alatt mindet elvitték. Akkor gondolkodtam el azon, hogy lehet bővíteni ezt a használt árukból álló „piacot”, azóta pedig hetente frissítem a készletet. A lom többsége Ausztriából származik – fedte fel eredetüket a mezőcsokonyai nő.

A lomokat nagyon sokan keresik és nem csak azok, akiknek kevés pénzük van, hanem tehetősebbek is gyakran válogatnak a kidobott termékek között. – Elképzelhető, hogy néhány portéka hibás – folytatta Androsovics Karolina. – Ám ha valaki lát benne fantáziát, akkor fel tudja használni például alapanyagnak. Sok egyedi termék van a lomok között, amivel jól lehet díszíteni a lakást is – hangsúlyozta.

A lomokért a megye több pontjáról is érkeznek vásárlók, de Szigetvárról és környékéről is egyre többen keresik fel a csokonyai „hulladékudvart”. Androsovics Karolina nem azért foglalkozik a lomokkal, hogy meggazdagodjon, egyszerűen csak szereti a kidobott termékeket, éppen ezért a legtöbb kacatot pár száz forintért kínálja. Adrosovics Karolina hozzátette: semmit sem dobnak ki, a hibás és használhatatlan termékeket a hulladéklerakóba szállítják, a megmaradt ruhákat pedig olyan szegényebb településekre viszi el, ahol mindig szükség van a segítségre.

Ismét gazdára talált a megunt tárgyak többsége a városban

A Kaposvári Újrahasználati Központnál is bőven lehet válogatni a különféle lomok között. Használt asztalok, székek, bútorok, könyvek is fellelhetők, de még savanyításhoz kiválóan alkalmas óriási cserépedényt is lehet vásárolni alig pár ezer forintért. A tárolóban tavaly összesen 620 terméket kínáltak, ebből több mint ötszázat el is tudtak adni. Az újrahasználati központ tájékoztatása szerint ez mindenképpen jó arány, hiszen a lomok nyolcvan százaléka újra gazdára talált és nem hulladékként végezte. A Kaposvári Újrahasználati Központ három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, amely Budapest után a második ilyen telep volt az országban. A lerakóba a társasággal leszerződöttek vihetik be a már nem használt tárgyakat, ezeket pedig egy kedvező tárolási díj ellenében adják oda az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában